E2y

Vanliga sjukdomar av sällskapsdjur marsvin

Marsvin är bra husdjur, men de kan bli sjuka snabbt och behöver behandling lika snabbt. Emellertid, eftersom de är bytesdjur, är deras instinkt att maskera sjukdom för att överleva.

En ansvarsfull sällskapsdjur ägare kommer att leta efter följande tecken på sjukdom i hans eller hennes husdjur marsvin.

  1. Brist på aptit är en stor tecken på sjukdom. Se till att du sätter noggrant övervägande i marsvin kost. Piggies älskar sin grub, och när de inte äter en favorit behandla eller deras vanliga föda, är chansen, är något fel. Det kommer att finnas dagar när ditt husdjur kommer inte äta så mycket som på andra dagar, men en märkbar brist på aptit för mer än en dag eller så bör alltid ringa en väckarklocka. Se till att du också ger ditt husdjur rätt typ av marsvin mat .
  2. Det kanske låter konstigt, men ändrade tarmvanor kan vara ett tecken på sjukdom. Ägaren bör kontrollera burbottnen att se om det är diarré i buren eller på djurets päls. Fekal pellets ska vara fast och välformade. Om det verkar finnas några färska fekal pellets kan djuret vara förstoppad och ägaren bör hålla ett öga på buren för ett par timmar för att se om någon visas. Både förstoppning och diarré kräver omedelbar läkarvård.
  3. Är ditt husdjur dricksvatten? Uttorkning är en vanlig tecken på sjukdom hos marsvin. De kan sluta dricka innan de slutar äta, så övervaka vattenflaskan är alltid en bra idé.
  4. Letargi. Marsvin har perioder av inaktivitet under dagen, men om djuret verkar ointresserad av sin omgivning, inte svarar på godis eller andra stimuli, eller bara "ser" sjukt, kan det vara sjuk. Håll ett öga på djuret och ringa veterinären om råd.
  5. En liten mängd av utsläpp från ögonen är vanligt, och kan vara en allergi. Dock är knaprig ögon och rinnande näsa ett säkert tecken på en övre luftvägsinfektion, som marsvin är utsatta. Djuret förmodligen kommer att behöva behandling med antibiotika, så omedelbar medicinsk behandling ett måste. Dessa infektioner kan snabbt utvecklas till lunginflammation.
  6. Klumpar. Marsvin kommer att utveckla ofarliga feta tumörer, men de är också benägna att lymfatiska tumörer. Som i människor, knölar under hakan, bakom benen eller i ljumskarna är alltid oroande. En veterinär måste göra en nål aspiration på klumparna ta reda på om de är elakartade eller godartade. Godartade tumörer kan oftast lämnas ensam om de inte blir större.
Vanliga sjukdomar av sällskapsdjur marsvin. Brist på aptit är en stor tecken på sjukdom.
Vanliga sjukdomar av sällskapsdjur marsvin. Brist på aptit är en stor tecken på sjukdom.

Nu när du har mer information om marsvin hälsa, förhoppningsvis kommer du att kunna upptäcka en vanlig sjukdom om det slår din piggy och kunna behandla den på rätt sätt.