E2y

Hur ta hand om fisk

Grundläggande fisk vård innebär några enkla och rutinmässiga åtgärder du kan göra för att säkerställa den fortsatta hälsan hos ditt akvarium eller invånare damm. De grundläggande stegen till fisk vård beskrivs nedan. Du bör forskning några unika krav din fisk kan ha eller be en kunnig anställd vid ett lokalt akvarium specialitet butik.

Hur ta hand om fisk. Mata din fisk dagligen.
Hur ta hand om fisk. Mata din fisk dagligen.

Goda fisk vård vanor är nyckeln till en sund och vitalitet i din fisk. I sin tur kommer frisk och vital fisk öka kraftigt din njutning av denna hobby.

  1. Mata din fisk dagligen. Även om det är sant att de flesta fiskar kan gå ett par dagar utan mat (till exempel, medan du är på en kort semester), kan mer aggressiva fiskar besluta att prova och äta varandra. Bara mata dem tillräckligt med mat så att det hela förbrukas inom cirka fem minuter. Ta genast av alla matrester.

  2. Kontrollera temperaturen på vattnet. Om det inte är i intervallet acceptabelt för din fisk, justera värmaren i små steg tills temperaturen återgår till lämpligt intervall.
  3. Utföra rutinmässig vatten ändras var 2-4 veckor. Dränerar 10-25% av vattnet och ersätta det med de klorerade kranvatten för att bevara tillräcklig vattenkvalitet. Du kan behöva lägga till andra kemikalier i kranvatten innan den läggs till ditt akvarium beroende på eventuella särskilda krav för typ av fisk du håller. Använd en termometer för att säkerställa att kranvatten är nära samma temperatur som vattnet i akvariet innan den tillsätts.

  4. Kontrollera ditt filter för att säkerställa korrekt funktion. För bästa resultat, bör ett filter kunna cirkulera allt vatten 3-5 gånger i timmen. Smutsiga filter kommer att förhindra detta. För att bevara de nyttiga bakterier som bor i en svamp del av ditt filter, skölj den i hink med vatten sugits ur akvariet. Kallt, kommer klorerat kranvatten döda dessa bakterier.

  5. Övervaka tillväxten av din fisk för att förhindra överbeläggning. Trångboddhet ett akvarium med för många fiskar eller fiskar som är för stora kan orsaka stress och sjukdom. Flytta stora eller aggressiva fisk till ett annat akvarium.

  6. Kontrollera din fisk efter tecken på stress eller sjukdomar. Kontrollera de ursprungliga färgerna är fulla och ljusa. Leta efter fläckar eller saknade fjäll, fastklämd fenor, blekhet eller uppenbara skador. Flytta sjuk eller sjuk fisk till en separat "sjukhus" tank för behandling med kommersiella preparat som finns på de flesta lokala djuraffärer.
  7. Anteckna datum och resultat av dessa steg varje gång du fylla i dem i en loggbok. Detta kan hjälpa dig att reda ut eventuella problem i framtiden och hjälpa till att samordna aktiviteter när hela familjen deltar i vården för dina fiskar.