E2y

Hur ta hand om en baby lamm

Lamm brukar näring av den överordnade får tills de blir äldre och bli oberoende. Denna naturliga fenomen får inte avbrytas av människor eller ändras av yttre krafter för att dessa djur lever i enlighet med diktat naturen och i samklang med sin normala existens. Men det finns tillfällen då olyckliga händelser inträffar i deras livsmiljö och lammen är kvar att klara sig själva. Detta är tiden nu när mänskligt ingripande är nödvändigt.

Hur ta hand om en baby lamm. Försök att samla råmjölk från får-(mor får) bröst att använda i utfodring ett nyfött lamm.
Hur ta hand om en baby lamm. Försök att samla råmjölk från får-(mor får) bröst att använda i utfodring ett nyfött lamm.

Om du stöter på en baby lamm behöver omsorg och uppmärksamhet, tveka inte att ta det i. Här är tips på hur man tar hand om en baby lamm:

  • Samla dessa material som du behöver för att ta hand om ett lamm: lamm filt, värmelampa, tom disk eller handtvätt flaska med dispenser, mjölk, råmjölk och improviserad lamm säng.
  • Försök att samla råmjölk från får-(mor får) bröst att använda i utfodring ett nyfött lamm. Men om mamman är borta, försök att leta efter en annan tacka som bara har fött. Pressa sina första droppar mjölk på en ren hink. Ungefär som med människor, hänvisar råmjölk till den första sekretion från en mors bröstkörtlarna efter förlossningen. Råmjölk är känd för att ge nyfödda med skydd och immunitet från vissa sjukdomar. Råmjölken måste extraheras inom 24 timmar efter tackan har fött. Om du brukar fårhjordar i din gård, kan man lika gärna hämta råmjölk från tackor som just har fött barn och lagra dem i frysen så att du har något att använda för moderlösa barn lamm. Om detta inte är möjligt, kan du också köpa fryst torkade råmjölk från djur leverantörer.
  • Säkerställa kvaliteten på råmjölk och andra formler mjölk för baby lamm. För att undvika att förstöra, frysa oavslutade matning som ges under de kommande måltider. Se bara till att du värmer mjölken genom att sänka flaskan i varmt vatten innan du matar den till baby lamm.
  • Använd en tom disk eller handtvätt flaska (med dispenser) i mata barnet lamm. Det kan vara svårt i början för lammet att suga ur en baby nappflaska, så att du bara pressa eller pumpa mjölken i munnen med flaskan dispenser. När lammet har lärt sig att ta mjölk och inser att det har god smak, byta till en baby nappflaska med gummi bröstvårtan.
  • Mata lammet som du skulle föda en mänsklig baby. Samla det i en arm medan du håller mjölken flaskan med den andra handen. Försiktigt prod lammet att öppna sin mun genom att långsamt sätta nosen av flaskan i munnen.
  • Ge lammet tillräckligt med värme för att värma kroppen. Låt det ligga i en mysig vrå och täck den med filt. Eftersom det fortfarande är nystartade, kan dess ull inte vuxit tillräckligt nog för att hålla undan kylan.
  • Ge mer värme till barnet lamm med hjälp av en värmelampa.
  • Mata barnet lamm med lagom mängd mjölk formel. Du kan använda någon mjölk formel för människor. För varje matning, blanda en lika stor mängd mjölk och vatten. Till exempel, med var tredje ounces vatten, utspädd tre lika delar mjölk.
  • Sakta uppmuntra lamm betar i utanför när det är stort nog att flytta runt och mingla med resten av flocken.

För att säkerställa baby lamm överlevnad

För att säkerställa baby lamm överlevnad, konsultera en veterinär. Låt lammet få sina vaccinationer skott och andra hälso-och sjukvård förfarande. Lossa det från din vård efter tre eller fyra månader vilket stadium barnet lammet är mogen nog att vara på egen hand.