E2y

Hur ta hand om din Betta fisk på semester

Den Betta fisk

Den Betta fisk, även känd som siamesiska striderna fisk, är ett populärt val för ett akvarium husdjur. Dess ljusa färger och flytande fenor gör det lätt för ögonen, och roligt att titta på också. Medan Betta fisk är en allmänt lättskött husdjur, måste du ändå ge det en omsorg och uppmärksamhet, särskilt innan du går på semester. Innan du tar lite tid att planera hand om ditt husdjur med dessa tips:

Hur ta hand om din betta fisk på semester. Kom ihåg att ditt husdjur är ditt ansvar.
Hur ta hand om din betta fisk på semester. Kom ihåg att ditt husdjur är ditt ansvar.
  1. Utfodring. Fisk kan överleva flera dagar utan mat, vilket är varför de gör sådana låga underhållskostnader husdjur. Mata din Betta fisk så mycket som det kan ta precis innan du lämnar, och mata den så fort du kommer tillbaka. Det är lämpligt att mata den en hel del hög proteinhalt livsmedel som torkad artemia och maskar blod, för att ge tillräckligt med energi för att överleva en tre dagars helg resa utan utfodring. Om du planerar att åka på längre turer, kan du välja att använda mat block. Även känd som semester block eller block bankett, dessa gjorda gips och exponera mer mat för dina fiskar medan gips löser sig i vatten. Ett annat alternativ för långa resor är den automatiska mataren: denna enhet avger mat vid en bestämd tid för flera gånger om dagen. Använda en automatisk matare rekommenderas inte, eftersom detta kan förorena vattnet, och du har ingen kontroll över det dagliga intaget av ditt husdjur. Du riskerar att övergödning din Betta fisk. Men om detta är det enda alternativet, prova det för ett par dagar innan de lämnar.
  2. Rengöring. Se till att ditt akvarium är ren och vattnet byts innan du reser. Detta kommer att förhindra en ackumulering av alger och andra mikroorganismer samt ammoniak och andra restprodukter, som skulle kunna skada eller till och med döda din Betta fisk. Det är inte tillrådligt att ändra alla tankens vatten på en gång. Förändring endast 20% av din tank är vatten varje dag under loppet av 3 till 4 dagar. Se till att det inte finns några överblivna livsmedel eftersom dessa kommer att främja avel av skadliga bakterier och sönderfallsprodukter. Vill du komma hem till en hälsosam Betta, inte en sjuklig fisk. Se till att din tank är täckt, och utrustad med en värmare och termostat för att hålla ditt husdjur varm och mysig när du är borta. Det räcker inte att vara beroende av omgivande ljus, eller ditt akvarium ljus, för att hålla temperaturen inom acceptabla nivåer.
  3. Hitta en vän. Det mest tillförlitliga sättet är fortfarande att hitta en vän som kommer att ta hand om din fisk medan du är borta. Se till att du lär honom allt det väsentliga i Betta fisk vård, från matning till byta vatten i tanken. Lämna bakom skriftliga instruktioner och ett mobilnummer för att kontakta om något skulle gå fel.

Kom ihåg att ditt husdjur är ditt ansvar

Kom ihåg att ditt husdjur är ditt ansvar. Du kan inte bara lämna din Betta övergiven och ensam. Vidta åtgärder för din fisk välbefinnande under din frånvaro. Lite vård räcker långt i att se till att du har din skumt vän att komma hem till.