E2y

Hur man väljer ett litet husdjur

När du väljer ett litet husdjur, fundera över hur mycket tid du har att ägna sig åt underhåll av din nya följeslagare. Många små däggdjur är fysiskt lätta att sköta, men kräver en hel del uppmärksamhet och tillgivenhet.

Illrar är intelligenta och busiga husdjur

Illrar är intelligenta och busiga husdjur. Även en foglig iller kan utveckla en vana att nafsa, så du måste börja träna dem tidigt. Illrar kräver badning och klo-trimning med några veckors mellanrum. En iller behöver en tung matskål och en vattenflaska för sin bur. De behöver torrfoder som innehåller mycket protein och låg i fiber, och äta flera gånger om dagen. Illrar lever ungefär 7 år, de kan göra bra följeslagare om du har gott om tålamod och tid att investera i dem.

En lägre-underhåll litet husdjur är den tjusiga råtta

Hur man väljer ett litet husdjur. Illrar är intelligenta och busiga husdjur.
Hur man väljer ett litet husdjur. Illrar är intelligenta och busiga husdjur.

En lägre-underhåll litet husdjur är den tjusiga råttan, som bor ca 3 år. Gnagare är mycket social och det är bra att få ett par åt gången, se bara till att de är samma kön! Råttor behöver säd och kött protein, som kan förses med torrfoder eller mjölmask. Inrikes råttor är oftast inte aggressiva, men se till att du väljer en råtta från en seriös butik eller uppfödare för att inte få ett bittert.

Marsvin

Marsvin, gerbiler och hamstrar är alla mild, låg-underhåll små husdjur som lever ca 3 år. Ökenråttor och hamstrar äter korn, hamstrar också gillar färska frukter och grönsaker medan gerbiler äter russin och solrosfrön. Marsvin äter hö och färska grönsaker (men ingen isbergssallat, råa bönor eller rabarber). Dessa husdjur gillar att hållas och borstas med en bebis hårborste, marsvin kräver spik-trimning emellanåt. Gerbiler behöver lite sandlåda sand att rykta dem. Som råttor, marsvin, gerbiler och hamstrar är alla sociala djur och göra bättre i par.

Kaniner är också mild och låg-underhåll, men de kan leva minst 10 år, så de är en seriös satsning. Kaniner äter generellt pellets och massor av gröna grönsaker, de kommer också äter hö. De gillar att hållas, men bör inte hanteras för mycket de första dagarna efter inköp, för att justera. Kaniner behöver massor av out-of-bur motion, många djuraffärer bär kanin koppel, så att du kan hålla din kanin närheten när du är utanför.

Även små däggdjur behöver gott om utrymme

Även små däggdjur behöver gott om utrymme. För råttor, möss, hamstrar eller gerbiler, behöver du minst en 10 liters akvarium med en väl skärmad topp. Marsvin och illrar kräver minst två kvadratmeter bur utrymme per djur. För alla små däggdjur, välj en bur med en solid botten snarare än en tråd man, för att undvika skador på tassarna. En kanin behöver en bur eller hutch på minst 1 ½ meter bred med 2 ½ meter lång, med 2 meter djup. Kaniner kan hållas utanför men se till att deras bur är väl skyddad. Små däggdjur behöver sängkläder för sina hem, strimlat papper eller pappershanddukar fungerar bäst. Kutterspån fungera lika bra, men undvik ceder eller tall spån på grund av oljan de innehåller. Sängkläder måste bytas ungefär 3 gånger i veckan.

En lägre-underhåll litet husdjur är den tjusiga råtta. Även små däggdjur behöver gott om utrymme.
En lägre-underhåll litet husdjur är den tjusiga råtta. Även små däggdjur behöver gott om utrymme.

När du väljer ett litet husdjur alltid vara säker på att leta efter alert, klarögd djur med släta rockar. Om ett djur också uttrycker intresse för dig, det är ett gott tecken också.