E2y

Hur man väljer en get

Innan du börjar väljer en get

Innan du börjar väljer en get, besluta först varför du vill ha en get. Vill du ha det som en följeslagare för sin mjölk, för dess fibrer, eller för dess kött? De tips om att välja den bästa get beror på ditt syfte att få en get.

Get som följeslagare

Borta var de dagar när getterna var bara för gårdar och ger mjölk. Idag kan du redan har en get som husdjur. Denna gård djur är intelligenta raser, särskilt de som föds upp för sällskap.

Första sak att välja är att få en get som är kastrerad

Hur man väljer en get. Get som följeslagare.
Hur man väljer en get. Get som följeslagare.

Första sak att välja är att få en get som är kastrerad. Icke-kastrerade getter, speciellt de manliga sådana, kan bli mycket aggressiv och okontrollerbar. Det är bättre att du får en kastrerad get för sin temperament som är perfekt för sällskap.

Du kanske vill överväga en miniversion av geten också

Du kanske vill överväga en miniversion av geten också. Det kommer att bli svårt att ta hand om en get som sällskap om det är full storlek. Det finns nu getter produceras av passerar stora getter och pygmé getter. Djuraffärer erbjuder nu mini versioner av kända get raser som La Mancha och nubier.

Get för mjölk

Getmjölk är ett bra substitut för den vanliga komjölk grund av dess lägre laktos. Personer som lider av laktosintolerans kan säkert dra nytta av getmjölk.

När du väljer en get för sin mjölk

När du väljer en get för sin mjölk, kan du bestämma beroende på ras eller dess utseende. Nubian getter är bland de bästa mjölk-producenter. De kan ge dig en hel del mjölk. Nigerianska getter är ett bra val också, särskilt eftersom denna ras har framställts uteslutande för mjölkning. Aline getter kan vara bra mjölkproducenter också, även om de kan vara aggressiva ibland.

Istället för att stereotyper av get ras

Innan du börjar väljer en get. Första sak att välja är att få en get som är kastrerad.
Innan du börjar väljer en get. Första sak att välja är att få en get som är kastrerad.

Istället för att stereotyper av get ras, kan du också välja en mjölkning get beroende på dess utseende. Den bästa get-producera mjölk har en vacker benstruktur. Se juvret också. Väl ansluten juver utan ärrbildning eller gupp är ett gott tecken på att geten är en stor mjölkproducent.

Getter för fiber

Njut ull, kashmir och mohair från getter, det är, om du har valt rätt ras.

Angora getter är oftast valet om du får en get för sin fiber

Angora getter är oftast valet om du får en get för sin fiber. De kan ge silkeslen och vacker ull. Detta kan vara mycket dyrt och elegant. Var beredd att ge detta get en god vård, men eftersom det är mer känslig än andra getter.

Get för kött

Sydafrikanska Boer är den bästa get rasen om du vill getkött. Denna ras sägs vara den kött-eftergivande get eftersom det kan växa snabbare. Den har bättre immunitet mot get sjukdomar.

Du kan välja andra raser

Du kan välja andra raser, som myotonika, spanska, Västafrika Dwarf, Kiko och borsta. Inte bara får något av dessa raser, dock. Du bör få en get som är tung utseende och brett. Ryggen bör också vara tjock och plan medan kroppen ska vara kantiga och offentlig.

See? Getter har säkert många användningsområden

See? Getter har säkert många användningsområden, från sin mjölk till sitt kött. Det viktiga nu är att bestämma vad du vill göra med geten. Det kan vara din följeslagare, din mjölk-leverantör, kött-leverantör eller ull-leverantör. Oavsett vilken anledning av att få en get, se till att bocken får du i allmänhet friska. En frisk get kan alltid vara bra för allt.