E2y

Hur man utvärdera om en häst kan vara säker att åka.

Hästar är av naturen farlig

Hästar är av naturen farliga. Även hästar som var väl tämjas kan vara farligt och orsaka skada. Det är därför även om du är en erfaren häst ryttare, bör du ändå veta hur man ska värdera om hästen du ska rida på är säker.

Hur man utvärdera om en häst kan vara säker att åka. Hästar är av naturen farlig.
Hur man utvärdera om en häst kan vara säker att åka. Hästar är av naturen farlig.

Nedan följer några tips för att testa om hästen är säker att rida eller inte:

  • Leda den. Med hjälp av rep grimma, leda hästen och observera dess beteende. Bättre ha en andra tanke rida det om det är känsligt eller nervös. Det är ett stort no-no att rida, även om hästen springer ifrån dig. Men om hästen är mycket samarbetsvillig och lugn, då han är säkert för en åktur.
  • Provtur. Om han är kooperativ medan du leder den, så är det bättre att försöka testa rida den. Med slutet av en lång käpp testa hur hästen kan navigeras. Om han lyssnar, då kan ridas. Inte ens vågar gå längre om hästen är väldigt distraherad.
  • Rubbing. Du behöver veta om det finns känsliga delar på hästens kropp. Fast gnugga handen över den. Om det finns vissa delar där hästen hoppa eller haja, så den behöver nog mer tämja.
  • Sadel filt. En häst är säkert för ridning om det är okej för att det ska ha en sadel filt på ryggen. Innan du lägger filten på, låt hästen se det. Det gillar inte filt om det blir mycket försiktiga och lättstött.
  • Sadel klappa. Använd dina händer när du klappa sadeln. Slap fendrar och stigbyglar, alltför. Ta tag i hornet och vickar sadeln bör också göras. Hästen är säker att åka om det är okej med alla dessa. Om det är obehagligt med dessa, då kanske han inte vill att ridas.
  • Bridle. Fäst tränset på hästen och om det är okej för det, då är det säkert är redo och villig att ridas. Om det är oroligt om briddle, då är det dags att tänka om.
  • Hop på. Allt är klart nu. Försök att hoppa på sadeln och se vad hästens reaktion kommer att bli. Om det är tyst och stadig, då är det okej med resan. Om inte, behöver hästen förmodligen mer tämja.

Hästen ska vara okej med alla dessa utvärderingar för att se till att det är säkert för ridning. Men sedan finns det ingen garanti för att hästen kommer att vara säker på riktigt och för gott.

Frågar hästens ägare för stöd kommer att vara till stor hjälp

Frågar hästens ägare för stöd kommer att vara till stor hjälp. Att vara beredd på allt som gör dig säkrare.
Frågar hästens ägare för stöd kommer att vara till stor hjälp. Att vara beredd på allt som gör dig säkrare.

Frågar hästens ägare för stöd kommer att vara till stor hjälp. Läs fler tecken på hästens kommunikation också. Och eftersom det alltid är möjligt att falla av, bättre lära sig att ramla från hästen på ett säkert sätt. Om inte, bättre välja en häst som passar din nivå. Skyddsglasögon redskap ifall du inte kan ramla av på ett säkert och i fall hästen är fortfarande lika farligt som du aldrig förväntat.

Att vara beredd på allt som gör dig säkrare

Att vara beredd på allt som gör dig säkrare. Så starta den genom att bli informerade. Hur kommer du att vara beredd om du inte vet hur, egentligen?