E2y

Hur man testar nivåer akvarium syre

Äga ett akvarium innebär inte bara rengöra tanken regelbundet

Äga ett akvarium innebär inte bara rengöra tanken regelbundet, men också att se till att kvaliteten på vattnet är på sin optimala nivå. Syrenivåer i ett akvarium bör e testas regelbundet eller det kan ha dödliga konsekvenser för den fisk som lever i tanken. Om det inte finns tillräckligt med syre, är detta tillstånd känt som hypoxi, vilket i slutändan kan leda till döden för fisken.

Hur man testar nivåer akvarium syre. Bestäm vilken typ av test kit du behöver.
Hur man testar nivåer akvarium syre. Bestäm vilken typ av test kit du behöver.

För att undvika hypoxi, måste du testa nivåerna akvarium syre. Här är vad du behöver göra.

  1. Bestäm vilken typ av test kit du behöver. Du måste veta vilken typ av vatten du använder i ditt akvarium, antingen sötvatten eller saltvatten. Olika testutrustningar för olika aspekter av vattnets kvalitet så att du måste ange om du testar för löst syre.
  2. Köp en syre-kit nivåtest avsedd för akvarier. Dessa är lätt tillgängliga på djuraffärer, leverantörer akvarium och även återförsäljare online. Vissa tester kan ha små variationer så läs tillverkarens anvisningar före användning. Till exempel säljer Tetra kit Syretest för ca 10€ för ett paket 30.
  3. Få ett prov av akvarievatten i den medföljande flaskan. Ett testkit kommer vanligtvis med olika reagens. Beroende på märke, måste du placera ett litet prov av vattnet och sedan placera ett par droppar av reagens.
  4. Skaka inte blandningen eftersom detta kan påverka noggrannheten hos resultaten. Se till att du följer instruktionerna. De flesta tester bör göras från solljus, eftersom ljuset kan också påverka resultaten.
  5. Tillräckligt med tid innan kontrollera resultaten för att ge reagenset tillräckligt med tid för att reagera med vattnet.
  6. Jämför den färgförändring i vattenblandningen med den i den medföljande diagrammet. Vissa testutrustningar gör ditt håll upp vattenblandningen och provet diagrammet mot ljuset. Detta möjliggör en mer exakt avläsning, i stället för att jämföra resultat som bygger på färger tryckt på kartong papper.
  7. Den idealiska upplöst syre för ett akvarium bör vara cirka 7 delar per miljon löst syre. Någon nedre och fisken blir mottagliga för sjukdomen.
  8. Om du inser att din syrehalten är för låg, finns det flera saker du kan göra för att avhjälpa situationen. Kontrollera om din syre pumpen fungerar. Undvik också över utträngning fisken. Ett annat steg du kan ta är omedelbart för att undvika att mata fiskarna när syrehalten är lite som utfodring kan ytterligare sänka nivåerna. Du kan också justera vattentemperaturen, eftersom högre temperaturer minskar syrehalten. Slutligen, kan du också lägga mer vattenväxter att öka syre produktionen.
  9. Utför testet på veckobasis, eller mer om du misstänker att det finns ett problem med din tank vatten och utrustning.

Bortsett från att testa syrehalten i tanken

Bortsett från att testa syrehalten i tanken, måste du också se till att pH-nivåer i vattnet är korrekta. Se till att den fisk som du väljer för din tank är lämpliga för miljön, och att du undvika överbeläggning. Med några rutinkontroller underhåll, kan du njuta av ditt akvarium i många år framöver!