E2y

Hur man testar akvarievattnet

Akvarievatten måste testas för olika saker regelbundet för att säkerställa den höga vattenkvalitet och hälsa hos fiskarna. Det finns olika testutrustning som finns på marknaden som specifikt mäter olika aspekter av vattenkvalitet, såsom syrehalt, alkalinitet, nivåer ammoniak samt nivåer nitrit.

Här är vad du behöver veta om du vill testa din akvarievatten.

  1. När du startar ditt akvarium, prata med återförsäljaren om vad testerna han rekommenderar att du utför på månadsbasis. Fråga även vilka tester bör göras när du först börjar du tanken, och senare när du har en etablerad tank. Du måste faktor i kostnaden för din testutrustningar när du bestämmer dig för att starta ett akvarium.
  2. Bestäm vilka tester du behöver. Detta beror på vilken typ av tank du har, till exempel om du har en saltvatten tank eller färskvattentank. Det kommer också att påverkas av vad du har i tanken, t.ex. korallrev och andra växter. De grundläggande tester bör alltid inkludera tester för pH-nivåer eller alkalinitet, nitrit och nitrat nivåer och nivåer av ammoniak. Det finns andra testutrustningar som finns, men tester kan göras om du märker specifika problem med din tank. Vissa återförsäljare och återförsäljare online säljer testutrustning startpaket eller uppsättningar.
  3. Håll ett underhåll logg eller journal för att spela in din månatliga avläsningar. Du kommer att kunna se mönster på detta sätt. Ange även vilket märke av test kit du använde, och om du börjar på några kemiska behandlingar på ditt akvarium. Detta kommer att hjälpa dig att spåra eventuella problem om du stöter på någon väg.
  4. I allmänhet kommer de flesta testutrustningar kräva att du får ett litet urval av ditt akvarievatten. Beroende på vad du testar för, kommer det att finnas någon typ av reagens som ingår i testutrustningen. Du kommer att behöva lägga några droppar av reagens i provet av vatten och vänta några minuter för resultaten. Den kemiska reaktionen kommer att indikera tillståndet hos er tank vatten. En rad bör förutsatt att du kan jämföra dina resultat mot och ge dig en översättning av avläsningarna.
  5. Du kommer också att behöva utföra tester om du märker din fisk börjar bli sjuk eller om de dör. Om det finns någon ovanlig tank aktivitet, bedöma kvaliteten på din tank vatten omedelbart.
  6. Följ tillverkarens anvisningar noggrant när du utför något test. Var uppmärksam att inte förorena vattnet provet du använder och inte skaka vattenprovet när man blandar reagenset i. Även felaktig exponering för solljus kan påverka noggrannheten av dina resultat så var uppmärksam.
  7. En bra etablerad tank bör ha noll ammoniak. PH-nivåer i vattnet bör testas när du ändrar vattnet eller när du först startar tanken och bör vara cirka 8,0. Nitrit och nitrat nivåer bidrar till alger problem och förhöjda avläsningar signalera ett problem. Syrehalten kontrolleras om det finns trängsel i tanken eller om du märker att din pump har slutat fungera. Oxygen avläsningar bör vara minst 7. Fosfatnivåerna testas om du har en alg problem i din tank.

När du har resultaten

Hur man testar akvarievattnet. När du startar ditt akvarium.
Hur man testar akvarievattnet. När du startar ditt akvarium.

När du har fått resultaten, göra nödvändiga ändringar för att behandla problemet om något. Dröj inte vid behandling tank problem eller problemet kan bli värre. Förutsätt inte att om vattnet är klart att akvariet är rent.