E2y

Hur man ställer in ett sötvattensakvarium

En vacker sötvattensakvarium kan lägga till färg och liv till ditt hem eller kontor. Ställa in ett akvarium är inte svårt, men det finns beslut som ska fattas. Här är några saker du kan göra för att starta ditt eget akvarium.

 1. Innan du köper något, fråga dig själv ett par inledande frågor. Vad är din budget? Har du det nödvändiga utrymmet för akvariet? Observera att en liter vatten väger ca 8.33 pounds - detta kan vara en ersättning om du planerar att placera akvariet på en övre våning. Kommer du att hålla fisk bara, eller planerar du att odla vattenväxter också? Dina svar på dessa frågor kommer att avgöra vilken typ och storlek av akvarium du kommer att kunna använda.
 2. Göra en del forskning genom böcker, internet, och besök på din lokala akvarium butik. Anteckna fisk som du kanske vill behålla. Kontrollera med en pålitlig resurs om huruvida fisken du planerar att sätta i ditt akvarium. Vissa fiskar har mycket specifika vattenbehov, medan andra är oförenliga med vissa arter. Till exempel guldfisk är en kallvattenarter och i allmänhet inte kan förvaras i samma tank som tropiska fiskar, som vanligtvis kräver vatten som är 78-82 grader Fahrenheit. Kom ihåg, du har köpt någonting ännu! Framgången för din fisk beror på noggranna överväganden före köp.

 3. Därefter måste du bestämma ditt akvarium setup. Detta kommer att bestämmas av sådana faktorer som hur mycket utrymme som finns tillgänglig i ditt hem och antalet och storleken på fisk du planerar att hålla. Även om det kan tyckas klokt att börja med en relativt liten tank (10 liter eller mindre), det finns många fördelar med en större tank för nybörjaren. En högre volym vatten är mer förlåtande gemensamma nybörjare misstag, till exempel om ett toxin skulle komma in i vattnet, blir det mer utspätt i en större tank och kommer sannolikt att mindre skada än samma mängd toxin i en mindre tank . Dessutom är stabiliteten lättare att underhålla i en större volym vatten. En större tank kommer också att möjliggöra en större mängd fisk. Många nybörjare börjar med tankar mellan 20-30 liter. Under alla omständigheter vara säker på att du har det utrymme som krävs för din tank. Du måste göra lite utrymme runt tanken för underhåll.
 4. Vid det här laget måste du också välja ett filtersystem, belysning, dekorationer, värmare (för tropiska fiskar), och andra tillbehör. Noga forskning dina alternativ. Många akvarium system finns i en komplett sats, dessa erbjuder begränsad anpassning, men oftast kostar mindre än att köpa de enskilda komponenterna var för sig. Det finns tre huvudsakliga typer av filtrering: mekanisk, biologisk och kemisk. De flesta filter erbjuder mer än en av dessa typer. När det gäller belysning, kostar lysrör mindre att driva, och de kör svalare, så de är mindre benägna att oavsiktligt höja vattentemperaturen i tanken. Några levande växter kräver särskild belysning, så se till att du är medveten om dessa kriterier när du väljer din belysning. Tank dekorationer kan vara roligt och färgglatt, men de tjänar också ett syfte, som vissa fiskar känner sig säkrare när de har växter eller strukturer för att gömma sig i. När du köper en värmare, se till att den har tillräcklig effekt för storleken på din tank. Andra tillbehör du kan behöva inkludera en termometer, nät, vatten balsam, grus / sand, grus vakuum, och flera hinkar för vattenbyten.
 5. När du har räknat ut inställning du vill, är det dags att köpa allt och placera den i ditt hem. Ett akvarium stativ är en mycket viktig tillbehör. Även om du skulle kunna använda en tabell, nattduksbord, eller något annat som du redan har, är ett akvarium monter rekommenderas, eftersom den är utformad för att hantera vikten på din tank jämnt, vilket förhindrar skador på tanken.

 6. Nu är det dags att aquascape. Placera grus och sand på botten, tillsammans med dekorationer och eventuella plast växter. Fyll tanken med behandlat kranvatten. För att undvika att störa layouten på grus eller sand, kan du placera en tallrik på botten av tanken och häll vatten i fatet långsamt. Du vill installera termometer och värmare på denna punkt, liksom. Lägg inte fiska ännu!
 7. Det är bäst att ställa in filter och värmare och låt dem gå i minst ett par timmar för att säkerställa tillförlitligheten.
 8. Därefter måste du skapa din biologiskt filter. Ett akvarium är ett ekosystem i vilka ämnen cykel. I detta fall orsakar fiskavfall ammoniak. Ansamling av ammoniak är dödligt för fisk, så akvariet överlevnad bygger på förekomsten av mikroorganismer som konsumerar ammoniak och förvandla det till nitrit. För nästa steg i cykeln, andra bakterier konsumerar nitrit och förvandla det till nitrat, som är mycket mindre skadliga för fiskens hälsa.

  En helt ny tank har ingen av dessa nyttiga bakterier, så de måste odlas i tillräcklig mängd för att stödja det liv som du kommer att hålla i tanken. Detta kan göras på ett av flera sätt. Flera produkter finns tillgängliga som innehåller levande bakteriekulturer som du sätter in i din tank. Alternativt kan du starta kvävets kretslopp genom att placera en ammoniak källa (antingen fisk som kommer att skapa ammoniak eller faktisk kemisk ammoniak) i tanken och låta bakterier att föröka sig. Denna process kan ta flera veckor eller månader, men är avgörande för den långsiktiga lönsamheten för ditt akvarium och kan inte ignoreras. Om du saknar tålamod, har många människor haft stora framgångar med de bakterier starter produkterna. För mer detaljerad information om detta ämne, kontakta en bok eller göra en webbsökning (sök efter "akvarium kvävets kretslopp" eller "fishless cykling").

 9. Efter din tank har cyklat, lägga fisken långsamt, och i lämpliga mängder. Vissa fiskar måste leva med andra fiskar av samma art, medan andra är raka motsatsen. Undvik överlager inte tanken, eftersom det kan leda till att cykeln att krascha.
Hur man ställer in ett sötvattensakvarium. Innan du köper något, fråga dig själv ett par inledande frågor.
Hur man ställer in ett sötvattensakvarium. Innan du köper något, fråga dig själv ett par inledande frågor.

Wise planering är nyckeln till att starta en framgångsrik vattenlevande gemenskap. När det är igång, kommer du att kunna njuta av frukterna av ditt arbete. Tänk dock - akvariet hobby är starkt beroendeframkallande, och snart kan du börja tänka på nästa tank.