E2y

Hur man sätter ihop en häst betsel

Häst träns har länge använts för att kontrollera en hästs rörelser och takt. En häst betsel spänns fast på hästens huvud och styrs med tömmarna. Även om det ser ganska komplicerat, särskilt eftersom hästen betsel har till synes komplexa remmar, montering en häst betsel är ganska lätt. Här är några tips.

  • Bekanta dig med delarna. Innan du kan lyckas sätta ihop en häst betsel, måste du vara först bekant med dess delar. De tre viktigaste delarna är lite, huvudlaget och tyglarna. Biten är hästens munstycke och används för att manipulera hästen. På vardera sidan av lite är vertikala streck eller ringar kallas skaft. Den övre delen av hästens betsel är huvudlaget. Den placeras på hästens huvud och går hela vägen bakom öronen och ner till bit. Fäst till huvudlaget är throatlatch, som löper från vardera sidan av huvudlaget och lindas över hästens hals, och pannband, ett smalt band som är placerad ovanför hästens ögonbryn och strax under öronen. Också ansluten till huvudlaget är nosgrimma. Den är fäst genom cheekpieces. En nosgrimma kan antingen vara inbyggd eller bifogas separat. Tyglar, som används för att gripa, hänga från skaften. Det finns många typer av tyglar. Vissa har skosnören, andra är flätade. Still andra är gjorda av vanligt läder. Att välja är en smaksak.
  • Börja med att montera häst betsel. När varje del är klar, börja sätta ihop hästen betsel. Gör detta genom att först föra bandet av kronan till slingor av pannbandet. Efter som spänne cheekpieces till hjässremsa. Slip slutet av throatlatch i den andra uppsättningen av slingor i pannbandet. Därefter ansluter throatlatch och nosgrimma till cheekpieces. Efter detta kan den bit bifogas. Skjut kinden och huvudlaget remmar i BITs skaften. Spänne dem efteråt. Slutligen, ta tyglarna och slinga in dem i skaften.
  • Sätt träns på. Nu när hästen betsel är monterad, kan du prova den på din häst och se om det passar honom väl. Se till att hålla hans man eller näsan när sätta betsel på att kontrollera sina rörelser. Om du inte tycks kunna göra det på egen hand, be någon att hjälpa dig. Speciellt om hästen inte har rätt utbildning, kan sätta på tygeln vara något utmanande.
Hur man sätter ihop en häst betsel. Bekanta dig med delarna.
Hur man sätter ihop en häst betsel. Bekanta dig med delarna.

Slutligen, kolla alla banden och göra justeringar om de är för hårt eller för löst, eller för hög eller för låg. Den nosgrimma, till exempel, bör inte vara alltför låg eftersom det kan skada näsbenen och kan därför påverka hästens andning. Throatlatch bör också kontrolleras. Om det är för hårt, kan det hindra andning, om för löst, kommer det inte hålla i tygeln stadigt. De cheekpieces är ett annat bekymmer. Eftersom deras längd bestämmer positionen för biten bör cheekpieces inte vara för lång eller för kort. Om de är extremt lång, kommer den bit hamna lågt och anstränga hästens tunga, vilket gör hästen obekväma. Om extremt kort, kommer det lite vila högt på hästens mun, vilket är också besvärande.