E2y

Hur man matar en senior häst

Senior hästar har olika näringsbehov jämfört med sina yngre kollegor. Hälsofrågor och de gamla hästarnas förmåga att tugga och smälta mat är ett bekymmer när din häst når sina senior år. För att hjälpa dig, här är några förslag på hur man matar en senior häst.

  • Mata en senior häst ifrån de andra hästarna. Eftersom äldre hästar är inte så smidig och snabb som förut, tuggar de ofta långsammare och har en tendens att bli skadad när det finns ett handgemäng över hästfoder. Håll honom borta från de yngre och mer aggressiva hästar. Detta sätt han kan äta i sin egen takt och få rätt mängd foder han har rätt till.
  • Ha en senior hästens tänder kontrolleras regelbundet. Korrekt tugga blir ett problem som din häst når sin ålders höst. En hästs tänder kan bli sliten eller försvinner. Projektioner och sporrar förekommer i vissa av de kvarvarande tänder. En dental check-up är viktigt för en äldre häst och bör göras minst en gång eller två gånger per år. Veterinären kan fila tänderna för att göra dem jämnare. Han kan också ta andra dentala frågor som han kan finna.
  • Blötlägg fodret i varmt vatten. Om din äldre häst har förlorat det mesta av sina helikoptrar, hjälpa honom smälta sin mat genom att blötlägga den i varmt vatten. Detta kommer att mjuka fodret gör det lättare för din gamla häst att äta och smälta sin måltid.
  • Välj rätt foder. En senior hästs näringsbehov skiljer sig från yngre hästar. Den rätta balansen av protein, fett och stärkelse är mycket viktigt. Senior hästfoder är tillgängliga från din lokala foder butik. Om du är osäker på vilket märke att köpa, kontakta veterinären. Se till att följa de utfodring anvisningarna som ges av veterinär eller finns på förpackningen. Din gamla hästen kan fortfarande äta hö eller foder. Han ska föda på mycket späda gräset. Annars kan ditt höga hästen inte att kunna tugga gräset tillräckligt bra för att få alla de viktiga näringsämnen ur det. Hög kvalitet betesmark är näringsrik, men du kan fortfarande behöva extra foder för din äldre häst speciellt om han inte kan hålla upp sin normala vikt.
  • Ge rätt kosttillskott. Generellt bör senior hästfoder vara tillräckligt för att upprätthålla näringsbehovet för din gamla häst. Men det är bäst att få råd från din veterinär. Om din gamla häst fortfarande äter regelbunden matning, är det nödvändigt att lägga till fler proteiner, fett och mineraler så att han kan behålla sin goda hälsa. Fråga veterinären vilken typ av vitamin-och mineraltillskott han rekommenderar. Växtbaserade tillskott är ibland ges till äldre hästar, alltför. Om din äldre häst har hälsofrågor, ta reda på vilka kosttillskott kan förbättra hans tillstånd. Till exempel är glukosamin och kondroitin ges till ledande hästar som har gemensamma frågor.
  • Ge färskt rent vatten hela tiden. Hästar, unga och gamla, behöver vatten för att leva ett hälsosamt liv. Se till att vattnet är alltid fräsch, ren och lättillgänglig.

Hur man matar en senior häst. Mata en senior häst ifrån de andra hästarna.
Hur man matar en senior häst. Mata en senior häst ifrån de andra hästarna.

En senior häst kan vara förbi sin prime, men det finns ingen anledning att inte ta hand om sin hälsa. Gamla hästar behöver rätt näring och vård som du och din hästs veterinär kan ge. Ge din gamla häst rätt mat för sin ålder och för staten av hans tänder. Har han sett av veterinären en eller två gånger om året för en dental check-up. Din senior häst har gett dig de bästa åren av sitt liv. Betala tillbaka honom med ordentlig vård som han förtjänar.