E2y

Hur man ger en häst ett skott

Behöva ge en häst ett skott är inte en ovanlig uppgift för ägare och hästdjur aficionados. Men injicera skottet ordentligt är nödvändigt för att undvika risken för abscess, infektion eller anafylaktisk chock, till exempel om du äger en häst, bör du alltid ha adrenalin redo i fall anafylaktisk chock sätter in de flesta skott antingen ges intramuskulärt - direkt i muskelmassa - eller intravenöst (direkt in i blodet). Intramuskulära injektioner är de vanligaste och säkraste att administrera.

Hur man ger en häst ett skott. Typiska injektionsställen är den sida av halsen.
Hur man ger en häst ett skott. Typiska injektionsställen är den sida av halsen.

Typiska injektionsställen är den sida av halsen

Typiska injektionsställen är den sida av halsen, skinkorna, bröstet eller kors, vilket är den högsta punkten av bakbenen, på vardera sidan av ryggraden. Det är viktigt att du väljer en plats där du är bekväm att administrera skottet. Vissa hästar kan vara nervös och rastlös som kan göra jobbet svårare. Det enklaste platsen för en som är ny att ge sin häst ett skott är på sidan av halsen. Oavsett din erfarenhet, alltid dubbelkolla dosering och läkemedlet innan du ger din häst skottet. Även om det görs med de bästa avsikter, kan minsta misstag döda din häst på några minuter.

Rengör din valda injektionsstället all lös smuts. Med hjälp av en steriliserad nål innan fästa sprutan, sätter hela längden av nålen med en vinkel vinkelrätt mot din injektionsstället. Om du ser blod droppar bildas runt nålen, dra ut nålen och försök igen. Du är redo att injicera läkemedlet när du har in nålen utan att dra blod.

Hur man ger en häst ett skott.
Hur man ger en häst ett skott.

Anslut först sprutan och dra försiktigt tillbaka kolven något. Blod bör inte dras tillbaka in i sprutan. Om det är, har din nål hål en ven. Om inget blod syns, långsamt och mjukt trycka in kolven tills sprutan är tom av läkemedlet. För att ta bort nålen, håll sprutan vid basen där nålen och sprutan bifoga. I en snabb, smidig rörelse, dra sig tillbaka och ta bort nålen. Du kanske vill gnugga injektionsstället lite att hjälpa till med absorption av läkemedlet.

Efter skottet har fått, hålla ett öga på hästen för ett par timmar efter tecken på en negativ reaktion. Om hästen visar några ovanliga symtom, såsom överdriven oro, letargi eller svettningar, kontakta omedelbart en veterinär. Dessutom kan infektion och abscess utvecklas över några timmar eller kan ta upp till flera dagar, så vara uppmärksam på området under kommande interaktion med din häst.