E2y

Hur man förhandlar en win - win konfliktlösning

Känner du dig bra när du har dragit fördel av andra människor

Känner du dig bra när du har dragit fördel av andra människor? Vad händer om du har utnyttjat andra människor? Den förstnämnda kommer att utveckla stolthet medan den senare kommer att utveckla lägre självkänsla. Båda kommer att försämra antingen ditt värde eller din självkänsla. Så i slutändan, gör det förlorande-vinnande situation inte alla glada. Du kan förvandla det till något acceptabelt för båda stridande parterna genom att sikta en win-win-situation på en förhandling.

Förhandla om en win-win lösning kan vara svårt om de två parterna inte är villiga att prata civilrättsligt. När viljan att förhandla uppnås, är det dags att båda parter förbereder för förhandlingarna.

Det finns vissa faktorer som du måste tänka över när de förbereder. Dessa är:

Hur man förhandlar en win - win konfliktlösning. Att få och ge bort.
Hur man förhandlar en win - win konfliktlösning. Att få och ge bort.
  • Mål. Vad vill du och vad den andra parten vill ha? Rensa ut båda dina mål så att du vet var du ska träffa.
  • Att få och ge bort. Vilka är de saker som du och den andra parten vill få och de saker som ni båda är villiga att ge bort? Du kommer att använda dessa saker när man kommer upp med bästa win-win situation för att lösa konflikten.
  • Förväntan. Vilka är dina förväntningar inför förhandlingarna? Face it, du håller antingen eller oense i förhandlingarna. Detta kan inte bli så bra eller kanske bara bli rätt. Naturligtvis båda parterna vill ha det bästa, men var noga med att förutse oenighet.
  • Plan B. I tider av oenighet, vad är dina alternativ? Du bör ha en plan B ifall att förhandla med den andra parten inte kommer att bli så bra.
  • Risker. Vilka är de eventuella riskerna med win-win erbjudande? Även om det kallas en "win-win," det är inte fortfarande den ideala mål du vill uppnå. Det är okej om det kommer att vara acceptabel för dig. Men acceptera att du behöver riskera några saker. Den andra parten måste risken också.

Hålla alla dessa saker i åtanke när de förbereder för förhandlingarna. Glöm inte att överväga alla dessa under förhandlingarna.

Det är viktigt att båda parter har en önskan att lösa konflikten och komma med en upplösning som båda kommer att gynnas. Känslomässiga utbrott bör undvikas eftersom att känslomässiga vilseleder logiken. Vid förhandlingar, måste du vara mer rationellt än känslomässiga. Men detta betyder inte att du ska glömma mänskliga känslor.

Känner du dig bra när du har dragit fördel av andra människor. Förväntan.
Känner du dig bra när du har dragit fördel av andra människor. Förväntan.

Dessutom kommer den andra personen förvänta sig att du kommer att ge upp något för honom att nå sina mål. Om så är fallet bör du kräva något för att kompensera för det du kommer att ge upp. Detta kallas som risken för den andra parten.

Nu om den andra parten inte kan ta risken att komma överens om din begäran, sedan be honom att ge upp något så att du kan nå dina mål. Som vanligt bör denna person kompenseras för något han kommer att ge upp. Detta bör vara behagligt för dig och den andra parten.

Nu, hur vet du om du har nått en win-win avtal? Ni båda ska känna att du på något sätt vunnit i avtalet. Det kan inte vara nödvändigt att ni båda nått ditt mål, men åtminstone fick ni båda något fördelaktigt.