E2y

Hur man fäster ett tränsbett

Det finns många olika typer av bitar som används för att träna och vägleda hästar. En av de mest använda bitar är tränsbett. Den är väsentligen en bit bar med två ringar, en på varje sida, vilket oftast fäst vid en träns. Denna typ av Snaffletygeln används normalt i de engelska ridningdiscipliner. Den tränsbett fungerar endast genom det tryck som är placerad av ryttaren på barerna inne i munnen på hästen, och inte genom den hävstångseffekt som en ryttare kan utöva med en hakrem på hästens haka och opinionsundersökning. Den tränsbett är ett av de enklaste bitarna som du kan använda på din häst, men om de används felaktigt, kan det leda till utveckling av dåliga vanor på den del av din häst.

Hur man fäster ett tränsbett. Installera klämkäftstyckena.
Hur man fäster ett tränsbett. Installera klämkäftstyckena.

Dessutom har du att tänka rätt riktning i vilken tränsbett vrids i hästens mun, för om det är fel vänt, det finns en allvarlig risk för att framkalla skador på taket och stolpar i hästens mun. En annan negativ bieffekt av att ha lite vänt åt fel håll är att få din häst att antingen ignorera dina rein hjälpmedel eller kasta sitt huvud. På grund av känsligheten hos hästen när det gäller rätt riktning och placering av lite, kan detta betraktas som den svåraste delen av att installera ett tränsbett på tygeln av din häst.

Här är några tips på hur man fäster en tränsbett på din träns:

  1. Häng upp träns. Hitta en krok eller något annat föremål som du kan hänga upp ditt betsel i ögonhöjd, om möjligt. Detta kommer att göra det lättare för dig att se till att tränsbett är korrekt fastsatt.
  2. Undersök bit. Studera den bit som du har valt och hitta rätt krökning av pjäsen. Detta är ett viktigt steg, eftersom den komfort och effektivitet bit i hästens mun beror till stor del på att säkerställa att tränsbett vrids i rätt riktning. Om din bit ser ut som bokstaven U när den hänger naturligt, så har du hittat rätt krökning bit.
  3. Fäst bit. När du har hittat rätt krökning av lite, är det dags att koppla den till din hängande tygel. Hitta spännena på tygeln, och bifoga tränsbett, och se till att den inre delen av bit krökning kommer att ställas inför insidan av hästens mun när den har fästs. Återigen, för att kontrollera om den bit har fästs ordentligt, se till att lite hänger ner naturligt i en U-form.
  4. Installera klämkäftstyckena. När biten har fast ordentligt, kan du nu ansluta klämkäftstyckena runt bettringarna.
  5. Fäst tyglarna. Nu klämkäftstyckena är på plats, kan du fästa tyglarna genom att se till att du placerar dem nedan, och inte ovanför, klämkäftstyckena, eftersom placera dem ovanför klämkäftstyckena kommer huvudsakligen att bli ineffektiva.
  6. Sätt träns på din häst. Om du är säker på att tränsbett har fästs ordentligt, kan du nu lagt betsel på din häst. Kontrollera klämkäftstyckena, att se till att de är ännu i längd. Du vet att du har lagt betsel på rätt sätt om den biten är tätt i hästens mun.

Effektivt fästa ett tränsbett kan gör en stor skillnad i din hästs komfort och allmän disposition.