E2y

Hur handskas man med en bipolär tonåring

Bipolär sjukdom är ett tillstånd som kan drabba vem som helst

Bipolär sjukdom är ett tillstånd som kan drabba vem som helst, inklusive tonåringar. När en person drabbas av bipolär sjukdom, kan han uppleva humörsvängningar, från extrem glädje och upprymdhet, till maniska nedstämdhet. På grund av detta kan personer med bipolär sjukdom finna det lite svårare att integrera sig med andra människor. För att hjälpa din tonåring, här är några steg som du kan vidta för att hantera bipolär sjukdom i tonåren.

Hur handskas man med en bipolär tonåring. Bipolär sjukdom är ett tillstånd som kan drabba vem som helst.
Hur handskas man med en bipolär tonåring. Bipolär sjukdom är ett tillstånd som kan drabba vem som helst.
  • Symtom. Först och främst bör du göra din forskning på de olika symtom genom vilka bipolär sjukdom kommer att visa sig. Detta är mycket viktigt, eftersom navigering och försöka förstå en tonårings beteende redan är svårt i sig. Det sista du vill är att förvirra typiska tonårs humörsvängningar med bipolär sjukdom. Det finns gott om resurser som du kan använda för att avgöra de vanliga symtomen vid bipolär sjukdom. Läs på medicinska och psykologiska artiklar som finns på Internet, och besöka den lokala vårdcentral nära dig där du kan få broschyrer och annat material läsning om bipolär sjukdom.
  • Observera. När du vet symptomen, försök att följa din tonåring noga, men utan att inkräkta på din tonåring livsstil. Tänk på dig själv som en objektiv tredje part i situationen, som helt enkelt försöker att följa. Gör inte dom på denna punkt, eftersom detta bara kommer att påverka din observation. Om du tror att din tonåring uppfyller kriterierna och uppvisar symtom på bipolär sjukdom, är nästa steg att få honom diagnosen.
  • Diagnos. Diagnos görs av certifierade hälso-och sjukvårdspersonal är mycket viktigt eftersom behandling kan inte påbörjas förrän sjukdomen har diagnostiserats. När du läser upp på symptom och observera din tonåring kommer att ge dig några idéer om sjukdomen, kommer endast en certifierad medicinsk sjukvårdspersonal kunna exakt bestämma svårighetsgraden av bipolär sjukdom, och avgöra vilken typ av behandling som behövs. Några av de gemensamma behandlingsalternativ innefattar medicinering och terapi.
  • Stödgrupper. Att handskas med en tonåring som har bipolär sjukdom innebär inte bara din tonåring, men du och resten av familjen också. Detta beror på att tonåringarna kommer regelbundet interagerar med dig och resten av familjen. Eventuella humörsvängningar som tonåring kan ha kan allvarligt påverka emotionella välbefinnande av familjen också. För att hjälpa familjen klara, bör du gå med stödgrupper för familjer som lever med människor som har bipolär sjukdom. Detta kommer att hjälpa dig att förstå sjukdomen ytterligare och kommer att hjälpa familjen leva igenom prövning.
  • Kärlek. Slutligen, se till att du häller ut så mycket kärlek och förståelse som möjligt för din tonåring som har bipolär sjukdom. Personer med bipolär sjukdom får ofta in i konflikter och kan tyckas hårt och kallt ibland. Detta betyder dock inte att de inte älskar dig eller att du inte ska älska dem tillbaka. I själva verket är det vid detta försök punkt när du ska visa din tonåring precis hur mycket du bryr dig och hur redo du är att ge stöd för honom.

Så svårt som bipolär sjukdom kan vara, är det något som kan övervinnas och är något som du kan hantera. Dessa steg bör hjälpa dig att göra just det.