E2y

Hur du tar udden av en manet sting

Du har sett det hända i filmer

Du har sett det hända i filmer. Vanligtvis i en romantisk komedi film, en kille eller tjej hamnar blir stucken av en manet, och stoppa den intensiva smärtan någon gör det otänkbara: att personen kissar på stucken området. Tyvärr populariserade denna metod för att lindra en manet sting är inte bara ohygieniskt utan kanske till och med farlig. Även idén kan vara rolig, att veta hur man korrekt att behandla en manet sting är mycket viktigt eftersom vissa svider kan leda till något livshotande. Denna guide är avsedd att ge dig råd om det rätta sättet att behandla en manet sting.

Hur du tar udden av en manet sting. Förstå maneter sting.
Hur du tar udden av en manet sting. Förstå maneter sting.
  • Förstå maneter sting. Manet sting inte med huggtänder eller spikar i sig. Istället använder små lindade stingers kallas nematocysts. Dessa hemska saker är giftiga och om inte avlägsnas kan orsaka stack området för att snabbt bli värre. För att minska smärtan från en manet sting, är det första du bör göra för att ta bort alla fragment av maneter tentakler som fortfarande kan finnas som dessa tentakler är täckta med massor av nematocysts.
  • Ta bort maneter fragment. Börja med att ta bort eventuella kvarvarande maneter fragment som fortfarande kan finnas på huden. Vissa använder en kombination av rakkräm och en tungspatel eller Popsicle pinne att lokalisera och dra ut dessa fragment. Andra menar att bara använda en tjock något grov handduk för att få eventuella fragment av utan att röra vid dem, eftersom kontakten med dina bara händer kan leda till att även du bli stucken. Medan andra kanske föreslå att använda sand för att dra bort tentakel fragmenten, överväga detta din sista utväg som sand kan i stället lämna partiklar i skadade området och öka chanserna att senare utveckla en infektion.
  • Rengör stack området noggrant. Medan en populär rengöringsmedel är vinäger, är saltvatten faktiskt rekommenderas också att användas för att rengöra det skadade området av de återstående nematocysts. Undvik att använda färsk eller utspädd vatten som dessa faktiskt utlösa nematocysts att släppa ännu mer gift.
  • Urin, medan populär som en urban botemedel, inte konsekvent i sin förmåga att motverka en manet sting. Anledningen urin hjälper beror på ammoniakhalt som finns, men det kan påverkas av personens hälsa och kost. Även de populära show Mythbusters testade denna myt och upptäckte att urinen har mer eller mindre en 50-50 procent chans att bli effektiva. Så hellre än att riskera infektioner, anser istället att hålla sig till havsvatten eller vinäger.
  • Var dock medveten om att medan ättika är det mest effektiva sättet att motverka maneter sting, har det visat sig att smärtan värre för dem som stucken av Bluebottle, portugisisk man för krig och andra Physalia Stingers.

Söka medicinsk hjälp

Söka medicinsk hjälp. Medan sting i sig kan verka minimal, är det större hot möjligheten anafylaxi eller allvarlig allergisk reaktion. Om du eller den person som var stucken börjar lida av nässelfeber, intensiv klåda, andnöd eller plötslig utslag, är hotet om en allvarlig allergisk reaktion närvarande. Allergiska reaktioner kan vara mycket farligt och bör aldrig underskattas, särskilt om det når en punkt där du känner din andning försämras.