E2y

Hur du lär en häst grunderna klickerträning

Klickerträning är en häst utbildning som uppmuntrar positivt beteende med hjälp av en klicker. Eftersom hästar är mat motiverad, kan du använda godsaker som morötter, pepparmynta eller äpple så att du kan muta dem med detta när de visar gott uppförande. När det gäller utbildning, klickern klickar när hästen utför ett beteende som du vill, vilket signalerar en behandling eller belöning. På så sätt kan du ange vilka åtgärder som är önskvärda för dig.

Om du vill ge din häst en klickerträning, gör följande:

  1. Förbered en klicker och en påse med godsaker som morötter. Morötter bör skivas tunt och inte större än ett öre. Gå till hennes stall men stå utanför. Eller om hon är inne i ett staket, kan du göra det över staketet. Visa henne klickern, då påsen med godsaker. Men ge inte henne något ännu.
  2. Klicka på klickern, så ge henne en behandling. Klicka igen och behandla. Glöm inte att klicka innan du ger henne en behandling. Detta är att få henne att inse att efter ett klick, kommer en behandling att följa. Fortsätt att göra detta tills det verkar som om hon väntar på klickern och inte behandla. Efter att hon har samband med behandling med klickern, hon har just blivit ett monster för godsaker. Så allt du behöver göra är att få henne att inse att det finns ett pris för varje behandling.
  3. Klicka på önskvärda åtgärder. Du kan nu börja associera klicket och behandla med åtgärder. Om hästen gör något som kan skada dig, inte klicka. Men när hon kliver bakåt, klicka på klickern sedan ge henne en behandling. När hon rör sig framåt ger den ett klick och sedan fest. Om hon stannar ansträngande, klicka och behandla. På så sätt kommer hon lära sig vilka åtgärder som kan tjäna sina godsaker.
  4. Lära hästen att söka ett objekt. Håll ett objekt framför hästen. Se till att hon kan se det och hon kan röra den med näsan. När du placerar den nära henne och hon rör vid det, säger en cue ord, till exempel, "mål". Klicka sedan på och behandla. Flytta objektet till hennes vänster, höger eller ovanför henne och när hon rör den med näsan av nyfikenhet, säger "mål", klicka och behandla. Fortsätt att göra detta tills hästen inser att när hon rör vid målet får hon en behandling. Så småningom kan du styra hästen att jaga för en vara så länge du visar henne ett prov.
  5. Lära hästen mer cue ord. Du kan lära en häst andra åtgärder som att säkerhetskopiera eller flytta framåt. Till exempel, om du vill att hon ska lära sig att backa upp, gå upp till hästens rätt, placera handflatan mot bröstet och tryck. Om hon kliver tillbaka, säger en cue ord som "back", klicka sedan behandla. Du måste utöva påtryckningar för henne att backa upp, och när hon backar upp, upprepa cue ordet, klicka och behandla. Senare hon kommer att kunna associera trycket, till "back", klicket och mest av allt, att behandla. Försök sedan att säga cue ordet utan trycket. Du kommer bli förvånad över att hon kan backa upp om man säger så.
  6. Träna hästen någon annanstans. Du kan börja lära henne andra saker med klickern, men det är bättre om du gör det på ett större ställe. På så sätt kan du också lära henne att inte vara rädd för okända områden. Du kan lära henne att fokusera bara på dig, behandla påsen och klick. Vid det här laget bör hästen vara medveten om att utbildningen startar genom att stå stilla.
  7. Belöna henne, big time. Efter varje session, ge en sista klick sedan ett äpple, pepparmint eller handfull morötter. Glöm inte att berömma henne. Nästa gång hon kommer att älska att göra utbildningen med dig.
Hur du lär en häst grunderna klickerträning. Förbered en klicker och en påse med godsaker som morötter.
Hur du lär en häst grunderna klickerträning. Förbered en klicker och en påse med godsaker som morötter.

Nackdelen med klickerträning är att hästen blir ett monster för godsaker. Däremot kan du använda detta till din fördel också, genom att fastställa regler för hästen - att hon kan ha godis bara när du är nöjd med hennes beteende.