E2y

Hur disgorge en fisk

Ganska många män (och några kvinnor) spenderar långa perioder i sina båtar som väntar eller vada i vattnet för en fångst. De är oftast ute på crack of dawn hoppas att ansluta en fisk eller två. Inte alla sportfiskare tur ändå. Vissa fångar inte något alls hela tiden de är på sin post. Men när deras krokar fånga en fisk, går deras adrenalin upp redo att veva in deras prisade fångst.

I catch and release fiske, fiskarna bort kroken så att de kan återvända fisken tillbaka i vattnet. Denna process med att ta bort kroken eller degorgering bör göras med största omsorg för att ge fisken en nytt liv.

Hur disgorge en fisk. Skär linjen om du använder hullinglösa krokar.
Hur disgorge en fisk. Skär linjen om du använder hullinglösa krokar.

Nedan finns instruktioner för hur du disgorge din fångst.

  • Skär linjen om du använder hullinglösa krokar. Vid förtäring av fisk, hullinglösa krokar passera naturligt ur fiskens kropp. Hullingförsedda krokar är svårare att ta bort än hullinglösa krokar. En fisk som sväljer en hulling kroken kommer säkert att drabbas av inre skador som lett till döden för fisken.
  • Låt fisken kvar under vattnet så mycket som möjligt. Bara ta fisken ut när du försöker att ta bort kroken. I händelse av att du måste ta ut fisken ur dess naturliga livsmiljö, gör det för bara 30 sekunder eller mindre. Du vill hålla gälarna på fisken fuktig för det mesta så det kan överleva.
  • Håll i fisken med ena handen. Först, väta hand som du kommer att använda för att hålla fisken innan greppa din fångst. Se till att du håller kroppen ordentligt mellan de rygg-och bröstfenor. Du vill inte att fisken flyttar eller floppa runt. Kom ihåg att även om en fisk är vått och halt, kan klämma eller gripa för hårt skadar fisken.
  • Klippa av den krökta delen av kroken. Få nål-tång. Använd detta för att klippa den del där kurvan av kroken startar. När den böjda änden är avskuren, bör kroken glida helt enkelt ut ur fisken utan motstånd.
  • Ta kroken. Håll i den del av kroken där kroken möter fiskelina. Fatta den ordentligt när du drar ut kroken från fisken. Dra ut kroken snabbt. Om du har svårt att hålla i kroken, använd en tång för att hjälpa dig dra ut den.
  • Släpp fisken så snart som möjligt. Ju längre fisken är ur vattnet, de mindre dess chanser att överleva.

Påminnelser:

  • Lämna din fångst i vattnet mellan försök att disgorge det.
  • Ryck aldrig kroken ur fisken.
  • Återgå fisken i vattnet försiktigt. Kasta inte fisken.
  • Om du inte kan ta bort kroken, är det enda du kan göra skära linjen så nära kroken som möjligt.

Inte alla fiskare ta hem sin fångst

Inte alla fiskare ta hem sin fångst. Det finns några fiskeentusiaster som sysslar med vad som kallas catch and release fiske. Det är en sport där en sportfiskare fångar en fisk och sedan släpper den så snart som möjligt. Disgorging eller ta bort fisken från kroken måste utföras snabbt men ordentligt för att undvika skador på fisken. Ju förr fisken får tillbaka i sin naturliga miljö, desto bättre.