E2y

Hur att identifiera och behandla sjukdomar sötvattensfisk

Behandla de vanligaste sjukdomarna sötvattensfisk, gör din fisk frisk och vacker

I den här artikeln hittar du några av de viktigaste uppgifterna om hur man identifierar, behandla och förebygga de vanligaste sjukdomar och hälsoproblem i insjöfisk. Att upprätthålla en god vattenkvalitet med vattenbyten, inte övergödning fisk, är att upprätthålla en tillräcklig mängd fisk för tillgängligt utrymme du har, väljer arter med liknande beteende, och att kontrollera nivåerna av PH alla bra tips för dig att ha en frisk och vacker akvarium. Men även om man är uppmärksam på alla dessa rekommendationer, kan en sjukdom slå till när som helst.

 1. Ammoniak eller nitrit / nitrat förgiftning. Dessa är inte sjukdomar, utan snarare hälsoproblem orsakade av dåliga vattenförhållanden. Ammoniak, nitrit och nitrat är giftiga ämnen som kan döda din fisk. Det finns ammoniak och nitrit / nitrat tester du kan köpa och använda för en enkel kontroll av halterna av dessa ämnen.
  Hur att identifiera och behandla sjukdomar sötvattensfisk. Ammoniak eller nitrit / nitrat förgiftning.
  Hur att identifiera och behandla sjukdomar sötvattensfisk. Ammoniak eller nitrit / nitrat förgiftning.

  Om ammoniak är hög, kan fisken har röda gälar, eventuellt med inflammation. De är oftast på ytan, kippar efter luft. Om nitrit och nitrat är höga, kommer dina fiskar ser slöa också.

  Dessa höga nivåer är i allmänhet orsakad av ett stort bio-högt i ditt filtersystem, och många gånger på grund av en stor befolkning i en liten tank. I det här fallet hade du hitta bättre ett annat hem för några av dina fiskar. Med hjälp av en ny och mer kraftfull rengöring och filtreringssystem hjälper dig. I Aqua butiker du kan hitta några produkter att minska halterna av ammoniak, t.ex. (största delen av dem används i filtren, på samma sätt som du gör med kol). Men hur som helst, är din fisk förgiftas och du behöver en lösning omedelbart: du behöver för att utföra vattenbyten. Förnya ca 1/3 av vattenvolymen rekommenderas, men naturligtvis om du redan har viss erfarenhet, kan du utföra ändringar för större belopp. Du kan kolla min artikel om hur man rengör vattnet i ditt akvarium .

 2. Ichthyophthirius -. Ich (Whitespot) Vita fläckar i kroppen av din fisk, främst på fenorna - Detta är symtom på den vanligaste fisken sjukdom för sötvattensakvarium. Ich är en parasit som infekterar din fisk mycket snabbt och kan vara riktigt smittsam, så i händelse av infektion du kan behandla din fisk för sig och vara uppmärksamma på de andra. Det bästa råd jag skulle ge dig för att förhindra Ich infektioner behålla ditt vatten temperatur över 25 º C eller 82 º F, vänder cykeln av parasiten snabbare. Vatten förändringar är välkomna i detta fall, för att upprätthålla en bättre vatten villkor. Det är viktigt att använda rätt medicin: det är lätt att hitta lösningar för Ichthyophthirius infektioner, men de flesta av de läkemedel inkluderar andra parasitinfektioner arter.
 3. Fin röta En riktigt vanligt och inte så farlig sjukdom,. Symtomen är, naturligtvis, ruttnande fenor och även förlust av aptit. Fisken stanna i botten av tanken. Det är en bakteriell infektion oftast på grund av dålig vattenkvalitet. Medicinering mot bakteriell infektion och en bättre vattenkvalitet är nödvändiga (vattenbyten en så vidare).
 4. Fisk svamp. Det vanligaste symtomet är bomull-liknande utväxter på kroppen som kan verka vit-eller grå-färgad. Det är oftast en sekundär sjukdom: Fisken redan har en bakteriell eller parasitisk infektion, och på grund av dålig vattenkvalitet och många andra faktorer finns det ett bra tillfälle för svampen att utvecklas i fisken. Det blir säkrare att behandla fisken separat från de andra, eftersom det kan vara riktigt smittsam. Använd rekommenderad medicin för svamp.
 5. Hål i huvudet. Små hål i kroppen och framför allt i huvudet av fisken visar en mycket vanlig sjukdom i fisk från Amazonas. Behandlingen är i grunden vatten-byte och ge fisken medicinering. Mata fiskarna med vitamin-berikade livsmedel och byta ut eller sluta använda aktivt kol även om du inte använder någon medicin. Vissa säger att aktivt kol användning kan öka svårighetsgraden av sjukdomen.
 6. Pop-eye. En eller båda ögonen på fisken verkar vara stickning och ibland, i avancerade fall, kan fisken få en riktigt chockerande utseende. Vanligtvis är detta en följd av bakteriella infektioner, så du kan använda åtgärder mot detta, och även behålla en god vattenkvalitet.
 7. Oodinium (sammet). Fisken har ett liknande utseende att fiska med Ich (Whitespot) infektioner, men i detta fall fläckarna är mindre, gul-grå och dammig. Snabb gill rörelse och gnugga på ytor i tanken (som stenar och växter) är vanliga reaktioner från smittad fisk. Oodinium normalt förde med nya fiskar och växter från andra akvarier, så i de flesta fall av sjukdomen inte är direkt kopplad till vattenförhållanden. Därför är det bästa sättet att förebygga Oodinium infektioner utför en karantän för nya fiskar innan införa dem i din tank. Om du redan har en smittad fisk, använd rekommenderade rättsmedel för parasitinfektioner och sjukdomar.