E2y

Avelshästar: häst vård och fakta reproduktion

Lära sig tekniker hästuppfödning och för-och nackdelar för avel ditt sto

Avel och ta hand om en gravid sto, för att inte tala ett nytt föl, är ett stort beslut och ansvar. Det finns många saker att tänka på när du har fattat beslutet att föda ditt sto. Till exempel hjälper det om din häst på rätt sätt har utbildats så att hon är lättare att hantera.

Avelshästar: häst vård och fakta reproduktion. Den tid på året - innan avel tekniker.
Avelshästar: häst vård och fakta reproduktion. Den tid på året - innan avel tekniker.

Om du inte har haft erfarenhet på detta område, är det bäst att söka professionell hjälp med avel och har någon som kan hjälpa besvara varje fråga häst information eller oro som du kan ha. Några av de saker som måste beaktas innan avel sker är:

  1. Den tid på året - Innan avel tekniker, måste du känna till några viktiga häst fakta om ston. Ston har regelbundna "värme" cykler under våren och sommaren, upphör under hösten. Dessa "värme" cykler utlöses av varmare väder, vilket stimulerar hjärnan att producera reproduktiva hormoner. Med vissa fullblod är artificiellt ljus och värme som används - såsom elektriska lampor i stall - så att stoet kommer att föda tidigare och leverera så nära med den 1 januari som möjligt (det officiella födelsedag alla fullblod tävlingshästar). Men vanligtvis är de vanligaste månaderna för ett sto att leverera är från maj till juli. Så att veta att ett sto är dräktighet varar elva månader, den bästa tiden att ha stoet som täcks (eller uppfödda) från juni till augusti.
  2. Fördelar och nackdelar med avel - Även om det finns fördelar med att ha ditt sto uppfödd finns negativa också, och en sak är säker är viktigt allmänt häst hälsa. De flesta ston kommer inte att ha några problem med en lyckad graviditet och leverans men ibland uppstår problem. När tänker avel ditt sto, måste du se till att du har tid för det hårda arbete det kräver och att du har speciella faciliteter, såsom ett separat område för att avvänja fölet. Avel purebreds kan ha en ekonomisk fördel där korsningsavelsprogrammet inte erbjuder mycket ekonomiskt, även om det har varit känt för att producera fina föl. Med hingstar, behöver du inte oroa dig när gärningen är gjort, men det finns händelser som kan hända under avel som kan orsaka skada, såsom sto sparkar.
  3. Ålder för avel - De flesta ston kan vara ras från deras första "värme" cykel, ungefär 18 månaders ålder, fram tills de inte längre har "vanliga" cyklar. De flesta uppfödare vill börja vid fyra års ålder, eftersom stoet är klar växer i denna ålder. Ibland sto kan föda i övre tonåren. Med hingstar, eller tappar de flesta uppfödare försöker göra utbildning, t.ex. att bryta och seder, när hingsten är två år gammal, så att han blir lättare att hantera när de börjar avel honom tre eller fyra. Börja inte avel din hingst för ung eller du kommer aldrig att få något annat åstadkommit.

Så om med beaktande av allt detta, är du önskar fortfarande att föda din häst, så grattis. Att ha en ny föl är alltid spännande! Du kommer också att fortsätta en bra blodslinje med de attribut som övertygade dig att föda din häst i första hand. Det finns tre grundläggande sätt att hästuppfödare använder för att impregnera ett sto:

Lära sig tekniker hästuppfödning och för-och nackdelar för avel ditt sto. Fördelar och nackdelar med avel - även om det finns fördelar med att ha ditt sto uppfödd finns negativa också.
Lära sig tekniker hästuppfödning och för-och nackdelar för avel ditt sto. Fördelar och nackdelar med avel - även om det finns fördelar med att ha ditt sto uppfödd finns negativa också.
  1. Artificiell insemination - Denna form av hästavel oftare används i hög dollar hästar. Artificiell insemination tillåter dig att välja och vraka vilka egenskaper du vill avla för även om det kan vara ganska dyrt att få sperma. Sperman är hämtad från en hingst, som han montera en "falsk" sto och utlösning till rör. Fördelen med detta avel är att de flesta prover kontrolleras fertilitet.
  2. Open Range Avel eller okontrollerat - det mesta föraren av antingen sto eller hingst kommer släpvagn sin häst till den andra förarens stall, där sto och hingst är visade sig samman och fick föda naturligt på egen hand. Detta är den mest naturliga förfarandet och visar sig vara ganska lyckad även om det kan ta flera försök, beroende på hästarna.
  3. Övervakad Avel och kontrollerad uppfödning - Det är där båda hanterar finns på området med hästarna. De brukar ha dem haltered och på en ledning, och hingsten Föraren kan ha en lounge piska eller annan anordning så att han kan hålla hingsten under kontroll. Detta är en av de mer farliga vägar att föda eftersom du aldrig vet hur stoet eller hingsten kommer att reagera och det sätter du i mitten, så att säga.

När avel är klar, vänta minst en månad (om tiden stoet är oftast i "värme") för att göra en tid hos din veterinär. Veterinären kan bekräfta om ditt sto är verkligen gravid eller inte. De flesta uppfödare erbjuder garantier så att om stoet inte "ta," du får försöka igen förrän hon gör. När avel bekräftas, är det säkert att fortsätta att utöva och ridning stoet. De flesta kan ridas fram tills de är planerade att leverera, beroende på stoet hälsa.