E2y

Att montera en ponny sadel

Som ponnyer är mindre än vanliga hästar

Som ponnyer är mindre än vanliga hästar, behöver de sadlar som passar ordentligt på ryggen. Ponnyer oregelbundet har format ryggar som är bred och låg därmed skräddarsydda sadlar är nödvändiga för att säkerställa lämplig montering. Vad du vill undvika är att sadeln rycka och rubba medan någon rider så du bör vara extra försiktig i itu med frågan. Ponnyer är oftast avsedda för barn därmed kan du bara föreställa risken som kommer tillsammans om du använder en sadel som inte är lämplig för en viss ponny. Dessutom kan sadlar som är dåligt anpassad orsaka skada på baksidan av ponny.

För att passa en ponny sadel, överväga dessa tips:

Att montera en ponny sadel. Placera din ponny på plan mark.
Att montera en ponny sadel. Placera din ponny på plan mark.
  • Placera din ponny på plan mark. Säkra det med sitt rep bundet på ett inlägg eller en säker konstruktion. Försök att lugna den genom att smeka sin rygg och mage. Det är viktigt att ponnyn fortfarande och lugn innan du montera en sadel.
  • Ställ in sadeln på nakna rygg på ponny. Använd inte Sadelunderlag ännu när du vill bestämma om sadeln monterar väl på rygg utan stöd underifrån. Försiktigt glida ner i sadeln tills det sitter på plats på ponny rygg.
  • Bedöm passning av sadeln genom att titta på sin placering. Centret ska vara på samma linje med ryggraden i ponny. Försök att flytta sadeln genom att trycka och rycka i sidled. Om det sitter på plats, så det passar väl nog.
  • Sätt i tre fingrar under sadeln. Om fingrarna passar, och du ser ett ljus i andra änden av sadeln, betyder det att sadeln är i utmärkt läge.
  • Tryck handflatorna på ytan av sadeln för att kontrollera om det finns lika tryck på baksidan av ponny. Om, genom att trycka handflatorna, du märker att en del av sadeln sjunker djupare än sina övriga delar, då trycket inte är jämnt fördelad. Om detta är fallet, är sadeln inte en perfekt passform.
  • Rida ponnyn. Om ponnyn blir spänd eller rör sig i obehag, betyder det bara sadeln skadar ryggen, varför ändra den med en annan.
  • Ta bort sadeln och montera den igen, denna gång med ett schabrak på baksidan av ponny. Tryck på sadeln för att testa sina påtryckningar på ponny. Om sadeln dynan blir för komprimerade, ändra det med en mer hållbar och stabil del.
  • Använd en handduk eller trasa i stället för ett tjockt schabrak om du så föredrar. Vissa Sadelunderlag kan vara så tjock att sadeln höjd ökar till en obekväm nivå, vilket inte är bra för barn ryttare. Också genom att använda tyg istället för dynorna, är sadeln mer säker på sin plats eftersom tyget fastnar bättre på ponny rygg än gör tjocka trampdynor.
  • Testa ponny sadeln genom att låta en ryttare gå för en kort resa med ponny. Detta gör det möjligt för ponny att vänja sig vid sadeln och så småningom bli mer bekväm med fixturen.

Det finns faktiskt många typer av ponny sadlar

Det finns faktiskt många typer av ponny sadlar, beroende på åldern på ryttaren. För mindre barn, använder ponny sadlar med ryggstöd och främre skydd rekommenderas. Bilbälten förknippas också på vissa sadlar för att hålla ryttare säker från att falla av.