E2y

Identifiera och behandla felin cancer skivepitelcancer: katt hälsa

Lär dig vad du ska göra om din katt får denna typ av katt cancer

Feline skivepitelcancer är en typ av katt cancer som påverkar huden av katter, oftast i och runt ansiktsvävnaden. Sjukdomen är kontrakterad oftast i utekatter med ljusa rockar och hud, och verkar vara relaterat till solexponering. Äldre katter är också mer benägna att ingå avtal felin skivepitelcancer, i allmänhet efter elva års ålder.

Tumörer kan visas var som helst på kroppen, inklusive tungan, tonsiller, näsgångar, öron och matstrupe. Behandlingar och träffsäkerhet varierar beroende på placeringen av tumören och hur mycket sjukdomen har spridit innan den diagnostiseras och behandlas. Om skador eller tumörer kan opereras bort eller lätt nås med strålning, är chansen att behandlingen lyckas mycket större än med de som är interna.

Denna typ av cancer är inte botas, men symtomen kan behandlas för att förlänga hans liv och avsevärt förbättra kvaliteten på den. Denna katt hälsoinformation bör hjälpa dig att lära dig hur du kan identifiera och behandla denna sjukdom.

Symtom på Feline skivepitelcancer

Symptomen varierar beroende på placeringen av tumörerna, och kan inkludera:

 1. Fläckar av hår saknas någonstans på kroppen, men troligen bröstet, buken och ansiktet.
 2. Lesioner eller sår som tar lång tid att läka.
 3. Grova fläckar på huden som kan bli sipprar sår.
 4. Aptitlöshet och viktminskning.
 5. Letargi och förlust av intresse för att spela, hoppa, gosa eller andra aktiviteter som katten en gång haft.
 6. Kronisk snuva.
 7. Kräkningar eller diarré.
 8. Onormal svullnad.
 9. Blödning från öronen, näsa eller mun.

Identifiera och behandla felin cancer skivepitelcancer: katt hälsa. Operation för att avlägsna tumören är den första behandlingen.
Identifiera och behandla felin cancer skivepitelcancer: katt hälsa. Operation för att avlägsna tumören är den första behandlingen.

Diagnos

Om en eller flera av dessa symptom och din katt passar profilen av sannolika kandidater för felin skivepitelcancer, boka tid hos din veterinär så fort som möjligt. Hon kommer att kunna göra en diagnos katt sjukdom.

Det första besöket kommer att innehålla en rutinundersökning och blodprov. Om läkaren misstänker cancer, kommer en biopsi rekommenderas vid platsen för tumören. Vid denna tidpunkt måste sällskapsdjur ägare avgöra om att inte fullfölja biopsin, baserade på olika faktorer såsom ekonomi och personliga övertygelser. Den biopsi bekräftar eller förnekar förekomsten av cancer och, om närvarande, vilken typ av katt cancer.

Behandling

Feline skivepitelcancer är obotlig, men det finns några behandlingsmetoder som kommer att förbättra kattens livskvalitet tills cancern blir för invasiv. Sjukdomen kan spridas snabbt till andra områden, inklusive lungor, matstrupe och andra organ. Här är några katt vård alternativ om ditt husdjur har denna sjukdom.

 1. Operation för att avlägsna tumören är den första behandlingen, om möjligt. Potentiella risker och komplikationer av kirurgi varierar beroende på läget och progression av cancer. Till exempel tar bort en tumör från en katts tunga är sällan effektiva och är ofta inte värt risken, medan en katt kan leva lyckligt efter avlägsnande av cancer öronlappar.
 2. Kemoterapi eller strålning behandlingar kan ibland vara effektiva i att hantera spridningen av cancer, men återigen, är platsen en faktor. Till exempel kan din läkare förespråkar strålbehandling för cancer i övre matstrupen, medan strålbehandling av cancer lägre i matstrupen skulle kunna döda katten.
 3. Smärtstillande kan administreras i tablettform, grädde, eller plåster form. Det finns för-och nackdelar med varje metod. Piller kan vara svårt för en katt att svälja om hon har en tumör i eller nära hennes mun. Krämer kan tränas bort när du inte letar, och de transdermala plåster kan vara ganska dyrt under en tidsperiod.
 4. Under behandlingen kan din katt tappar intresset för mat. Om detta händer, bör du först prova ett annat märke. Blanda en liten mängd av det nya fodret i det gamla i början, och gradvis öka mängden ny mat under loppet av flera dagar tills din katts kost består helt och hållet av den nya maten. Var medveten om kalorier och näring vid denna tid, extra kalorier kan vara bra när din katts kost är begränsad. Om du känner att din katts intresse för mat inte återvända efter byte varumärken, kontakta din veterinär för ytterligare alternativ.

Lär dig vad du ska göra om din katt får denna typ av katt cancer. Smärtstillande kan administreras i tablettform.
Lär dig vad du ska göra om din katt får denna typ av katt cancer. Smärtstillande kan administreras i tablettform.

När en diagnos har ställts och behandlingen påbörjats, kommer framgång beror i hög grad på plats och omfattning av cancer, liksom ålder och allmänna hälsa på katten. Du kanske också vill kolla in förebyggande metoder för katt cancer , inklusive hudcancer.