E2y

Hur man väljer preventivmedel samtidigt ammar

Efter förlossningen och återhämtar

Efter förlossningen och konvalescens, är de veckor och månader som omedelbart följer avgörande för både mor och barn bindning på grund av amning. Ändå bör en kvinna alltid vara beredd. Det är säkert för mödrar att återuppta preventivmedel så snart som möjligt, även under amning. En kvinna bör då vara medveten om alla de bästa alternativ som finns till hennes förfogande. Följande guide hjälper dig att välja säkra och effektiva preventivmetoder.

 • Överväg icke-hormonella preventivmedel. Icke-hormonella preventivmedel är tillfällig. Det omfattar användning av barriärer som manliga och kvinnliga kondomer, livmoderhalscancer cap, membran, spermiedödande krämer och svampar. Fördelen med denna metod är att dessa hinder lätt kan köpas över disk.
 • Tänk progestin-infunderas preventivmedel. Vanligtvis är hormonella födelse kontroller rekommenderas inte när mamman ammar. Undantag kan göras för födelse kontroller med hjälp av hormonet progesteron, eftersom den inte har en direkt inverkan på dig och ditt barns hälsa, och även om kvaliteten på din mjölk. Den populära "mini piller" och Depo-Provera skott är dina alternativ enligt denna metod.
 • Överväg att använda en spiral (spiral). Det finns för närvarande två typer av IUDs ute på marknaden-Mirena och ParaGard. Mirena verkar genom att frigöra hormonet gestagen i livmoderslemhinnan. ParaGard å andra sidan är icke-hormonell och gör användningen av koppar som ett preventivmedel elementet.
 • Tänk naturliga preventivmetoder. Naturliga preventivmetoder kräver mer disciplin från kvinnan och hennes partner för att garantera dess framgång. Ta till exempel den Fertility Awareness eller Rhythm Method, där du hålla koll på observerbara förändringar och tecken på fertilitet, sedan göra ett diagram baserat på det så kommer du att bli medveten om dina mest fertila och infertila dagar. Du behöver bara att konsultera diagrammet för att veta när du kan och inte kan vara intim med din partner. Om du väljer den här metoden, se till att du och din partner är båda engagerade i det eftersom det innebär också en hel del avhållsamhet. Därför disciplin är nyckeln till dess framgång. Amning i sig, är också en naturlig form av preventivmedel. Medicinska källor, bland annat WHO (World Health Organization), tala om amningsperioden amenorré-när en kvinnas kropp naturligt hindrar henne från att bli gravid igen snart efter förlossningen. Denna naturliga preventivmedel blir mer potent när kvinnan är uteslutande ammar sitt barn och har inte haft sin cykel ännu.
 • Tänk permanent födelsekontroll. Om du väljer att inte ha barn längre efter din sista, kanske du vill överväga sterilisering. Tubal ligeringar för kvinnorna, och vasectomies för män. Akta dig dock, eftersom det kräver ett kirurgiskt ingrepp som är mycket oåterkallelig. Du och din partner bör satsa på den när ni gemensamt beslutar att inte ha några fler barn. Det kirurgiska ingreppet görs för att du inte skulle påverka din amning.


En kvinna som alltid förberedd är en praktisk och klok kvinna

En kvinna som alltid förberedd är en praktisk och klok kvinna. För att undvika oönskade och oplanerade graviditeter som kan vara en börda eller ta ut sin rätt på dig som en mor, ge dig själv och göra dig medveten om alternativ preventivmedel till ditt förfogande. Tänk över det noga och välja en metod som fungerar bäst för dig.

Snabba tips: Rådgör alltid med din läkare eller OB innan det slutligen beslutar om ett preventivmedel.

Varningar:

  När man beslutar att gå på ett hormon infunderas-preventivmedel

  Hur man väljer preventivmedel samtidigt ammar. Överväg icke-hormonella preventivmedel.
  Hur man väljer preventivmedel samtidigt ammar. Överväg icke-hormonella preventivmedel.

 • När man beslutar att gå på ett hormon infunderas-preventivmedel, är det inte rekommenderat att använda hormonet östrogen. Östrogen kan påverka kvaliteten och utbudet av modersmjölken.
 • Problemet med naturliga metoder såsom Fertility Awareness eller Rhythm Method är att kvinnor med oregelbundna cykler inte kan lita på dem helt eftersom deras cykler är så oförutsägbart. De behöver en mer idiotsäker typ av preventivmedel. Kvinnor mer benägna att använda denna metod är de med strikt regelbundna, förutsägbara cykler.
 • Var försiktig när du använder spiral vid amning, eftersom det har varit sällsynta fall där spiralen rubbas på grund av sammandragningar i livmodern. Kontrollera först med din OB om denna metod är 100% säkert för dig att använda.