E2y

Hur man talar till ett förskolebarn

Att prata med förskolebarn och små barn kan vara roligt och samtidigt utmanande. Små barn kan ha mycket intressanta observationer och kan ha massor av stora insikter som vuxna missar eller tar för givet. Förskolebarn, men ännu inte är fullt utrustade med kunskap om sociala konventioner och etikett som vuxna har vuxit till att bli så bekant med. Plus, förskolebarn uppenbarligen i en annan utvecklingsfas än mer mogna barn eller vuxna, så du kommer att behöva anställa subtilt olika taktik när det gäller att effektivt samtala med dem.

Hur man talar till ett förskolebarn. Sitt ner.
Hur man talar till ett förskolebarn. Sitt ner.

  • Sitt ner. Se till att du talar öga mot öga med barnet. Komma ner till hans nivå så att du inte reser sig över honom. Försök att sitta ner eller att huka på golvet när du pratar med en förskolebarn. Detta är särskilt viktigt om du vill ha en trevlig, långt samtal med förskolebarn. Kom ihåg att om du vill att förskolebarn dela sina tankar med dig, måste du se till att du inte ser hotfull.
  • Håll ditt lugn. När du talar, försök att se till att din röst är lugn. Många gånger kommer vuxna pratar bara förskolebarn att skälla dem. På grund av detta kan högfrekventa röster skrämma de små barnen och få dem att mussla upp. Om du inte vill att detta ska ske, se till att du håller din röst lugn. Tala jämnt, så att de förstår dig.
  • Tala långsamt. Detta är en annan stor teknik för att prata med förskolebarn. Detta betyder inte att förskolebarn är dumma och att de måste du upprepa varje mening du säger. Det är bara det att förskolebarn är lite mer distraherad än vuxna. Om du vill att barnet ska fokusera på vad du säger, se till att du ger honom tillräckligt med tid för att fånga de ord som du talar. Se till att du inte talar så snabbt att barnet kommer att bli uttråkad bara försöka få din drift.
  • Förklara ord. En av de värsta misstag som en vuxen kan göra är att använda endast "små orden" att ett barn kommer att förstå. Var inte rädd för att använda ett par stora ord på små barn. Barn är som svampar som absorberar nästan allt som de möter. Genom att ge dem tillgång till nya ord, kommer de att lära sig att uttrycka sig bättre. Bara vara säker på att du är redo att förklara vad ett visst ord betyder om förskolebarn råkar fråga.
  • Erbjudandet gäller. Slutligen visar förskolebarn lite respekt. Tro inte att ett förskolebarn inte kommer att märka när du skrattar bort allt som han pratar om. När en förskolebarn tror att du bara pratar med honom för att håna honom, kommer han mussla upp. Se till att du inte bryter den bräckliga förtroende mellan ett förskolebarn och en vuxen.


Att prata med ett förskolebarn kan vara massor av roliga, och kan även vara en mind-öppning upplevelse. Med dessa i åtanke, bör du kunna prata med nästan vilken förskolebarn lätt.