E2y

Hur man säkert trimma långhåriga katter

En del av grooming en katt med långa hår trimma håret

En del av grooming en katt med långa hår är att klippa håret. Några långhåriga kattägare trimma håret på grund av det toviga röra som det har blivit. Andra trimma håret för att kyla sina katter. Mindre fällning observeras även i långa hår katter med kortare hår.

Hur man säkert trimma långhåriga katter. Förbered dina grooming verktyg.
Hur man säkert trimma långhåriga katter. Förbered dina grooming verktyg.

För att säkert trimma det långa håret på din katt, här är vad du behöver göra.

 • Förbered dina grooming verktyg. Du kommer att behöva en vass sax och en trimmer som kan användas på katthår. Trimmers säljs i djuraffärer och på nätet. En katt kam för långt hår katter bör finnas till hands. Kontrollera att du har en handduk stor nog för katten att stå eller ligga ner på. Lägga handduken på bordet eller var du planerar att borsta din katt.
 • Trimma långa håret med en sax. Innan du börjar använda trimmare, använd saxen först. Saxen används för att trimma långt hår finns i områden där trimmern inte kan få tillräckligt nära. Börja med att klippa av det toviga päls. Trimmers ska aldrig användas på tovig päls. Snip runt och nära till öppnandet av öronen. Kontrollera området bakom kattens anus. Klipp längs detta område med sax för att hålla det snyggt och rent. Om din katt är en hona och väntar kattungar helst snart, ska du trimma också runt bröstvårtorna och vulva. Detta kommer att bidra till att minska risken för infektion under förlossningarna plus kattungarna kommer att få lättare tillgång till deras mat.
 • Använd trimmern. Efter att ha använt saxen på materia päls och andra hår som inte kan klippas med en trimmer, växla till trimmern. Börja på baksidan av nacken ner till svansroten. Se till att trimma bara lite varje gång. Annars kan du klippa av en bit hår som du hade inga planer på trimning. Ännu värre, kan du oavsiktligt nick hans hud.
 • Kamma håret. En gång i ett tag kamma din katt hår för att kontrollera dina framsteg. Vanligtvis hår på huvudet hålls lång. Om du tror att den behöver putsning, bara trimma bort de längsta hårstråna. Undvik att klippa håret på din katts ansikte.
 • Tips:
    • Grooming och trimning bör inledas när din katt är fortfarande en kattunge. På detta sätt kommer han att vänja sig vid invasiv uppmärksamhet. Det är svårare att starta hela grooming processen när katten är redan en vuxen.
    • Vid trimning en kattunge för första gången, slå på trimmern och observera reaktionen av kattungen. Om han så småningom lägger sig ner och låter dig göra ditt jobb, så det är ett gott tecken. Annars, om han inte kan hantera högt ljud, kan du behöva tranquilize din kattunge eller gå till en professionell. Din veterinär kan ge dig något för att lugna din kattunge eller din vuxna katt ner.
    • Har din katt trimmas genom en professionell om du inte tycks kunna få honom att sitta still. Trimma din katts hår kan inte vara i din kompetens. Hellre än att skada din katt eller repas själv, skulle det vara bäst att låta en professionell groomer göra jobbet.


Grooming och trimma din katt är ett otacksamt jobb

Grooming och trimma din katt är ett otacksamt jobb. Men, du vet att det behöver göras. När trimma din katt alltid hålla hans säkerhet och din i åtanke. Använd rätt verktyg för trimning din katt. Om du inte kan hantera jobbet, ta din katt till en professionell groomer.