E2y

Hur man överlever förlusten av en make

Att förlora en make kan vara det mest stressande händelse i livet du kan ha i ditt liv. I själva verket har Holmes och Rahe stressen skala identifierat "makens död" som bästa stressfaktor, med ett resultat på 100 tilldelats. Trots detta finns det flera effektiva sätt att hjälpa dig att överleva förlusten av en make.

Hur man överlever förlusten av en make. Tillåt dig själv att känna sorg.
Hur man överlever förlusten av en make. Tillåt dig själv att känna sorg.

  1. Tillåt dig själv att känna sorg. Förnekelse är en normal del av sorgeprocessen, vid ett tillfälle, kan du hitta dig själv vägrar att tro eller reagera på situationen. Detta kan spara dig tillfälligt, men ju mer du inte accepterar verkligheten, ju mer du tröttnar själv och mer smärta du känner. Sörjande är inte en dålig sak, eftersom det är ett vittnesbörd om hur mycket du värdesätter din makes närvaro och de minnen du har av honom eller henne. Känn din sorg, men kom alltid ihåg att du måste återfå din styrka också, för din egen skull och för dem som är beroende av dig.
  2. Uttryck din sorg. Detta kan ske i form av tidskriften skrivande, scrapbook göra, prata om din make, eller ens något så enkelt och naturligt som gråter. Uttryck av känslor hjälper dig på flera sätt. Först, det gör att du mår bättre när du inte behöver hålla i. Vidare visar det dina känslor till konkreta idéer och former, så du kan hantera vad du känner dig bättre. Tredje, uppmuntrar kommunikation mellan dig och andra människor, vilket lättar bördan och gör att andra kan hjälpa dig mer effektivt.
  3. Vara med andra människor. Människor mår bättre när de är omgivna av vänner och familj som stöttar och älskar dem. Håll med andra människor och undvika att vara ensamma, särskilt om det eskalerar din sorg. Försök att gå med stödgrupper. Men aldrig låta andra människor stör dina känslor och beslut. Du har rätt att känna och rätten att fatta beslut själv, oavsett hur upprörd du kan vara.
  4. Distrahera dig. Gör saker som muntra upp dig eller på annat sätt gör dig upptagen. Även om det kan vara frestande för dig att göra saker som påminner dig om ditt äktenskap, undvika att göra dem om du vill minska effekten av din sorg. Det är bättre om du går ut med vänner, som att gå ut ensam kan sänka dig. I linje med detta, undvika platser eller hålla undan saker som provocerar intensiva känslor, tills du har återfått din känslomässiga stabilitet.
  5. Förbättra saker. Låt inte din sorg hålla dig från att förbättra saker eller dig själv. Läs böcker om självhjälp, ta upp en hobby, utmärka sig i något, hjälpa andra människor, inreda hus, eller göra något produktivt. Känslan du får piggar upp och stärker din självkänsla, vilket gör dig till en starkare person.
  6. Fäst tidningarna. Du kan behöva ta hand om handlingar, såsom viljan, certifikat, försäkringar och liknande. Anlita en professionell om du har problem med att begripa eller fatta beslut om frågor som berör ekonomi och juridiska dokument. Om möjligt fördröja undertecknandet något om du inte har rensat ditt sinne. Förvara dokument i en brandsäker, vattentät och stöldsäkra värdeskåp.
  7. Få hjälp. Eftersom detta är en stressig tid, inte trötta ut dig genom att göra uppgifter som du kan delegera till andra människor. Hitta personer du litar göra saker som måste göras, exempelvis sysslor, ärenden och liknande. Söka tjänster av en psykolog eller en kurator för att hjälpa dig i dina svårigheter.

Att förlora en make är en normal del av äktenskap

Att förlora en make är en normal del av gift liv, och miljontals människor har upplevt och överlevt den situation du är i nu. Även om du kanske tycker att det är omöjligt att komma över din sorg, vägrar att ge upp. Så länge du lever, kan du och finner glädje. Grieve fullt, och sedan ge dig själv chansen att känna sig lycklig igen.