E2y

Hur kan man hantera med kontrollerande föräldrar

Vissa föräldrar tenderar att vara alltför kontrollerande när det kommer till sina barn. De går ibland överbord och försöker leva sina barns liv för dem. Att vara tonåring med en kontrollerande förälder är en knepig situation att vara i. Du kan inte leva ditt eget liv fritt och även göra dina egna val.

När man arbetar med kontrollerande föräldrar finns det fyra saker du måste komma ihåg: hålla dig i schack, försök att förstå dina föräldrar, vet var att dra gränsen, och ge alternativ.

Håll dig i schack

Hur kan man hantera med kontrollerande föräldrar. Försök att förstå dina föräldrar.
Hur kan man hantera med kontrollerande föräldrar. Försök att förstå dina föräldrar.

Håll dig i schack. De kan styra, men de är fortfarande dina föräldrar. Undvik ilska utbrott som kan såra deras känslor och få dem att känna sig uppskattad. Vara lugn när man talar med dem om dessa saker och vara artig när du försöker förklara saker. Om du redan bor själv och dina föräldrar besöker du alltför ofta, försök att inte vara oförskämd och hantera saker på ett ansvarsfullt sätt.

Försök att förstå dina föräldrar

Försök att förstå dina föräldrar. Att ta hand om ett barn är en svår vana att bryta för vissa föräldrar. Det är viktigt att du förstår de möjliga orsakerna till varför de kontrollerar. Det kan vara på grund av vad deras föräldrar var likadana eller på grund av otrygghet. De kan vara osäkra på sig själva så att de känner behov av att ha kontroll över dig. Det finns en mängd möjliga motiv för sitt kontrollerande beteende, men att förstå varför de är som de är kommer att hjälpa dig att kontrollera din ilska mot de olämpliga saker som de gör.

Vet var att dra gränsen

Vet var man ska dra gränsen. Väg situationen och bestämma själv hur långt du är villig att låta dem gå eller ännu viktigare hur mycket kontroll över kan du ta. Det är ditt liv och därför i en omfattning, dina regler. Låt dina föräldrar veta när de gör något som är utanför deras gränser. Förklara för dem på ett mycket artigt sätt som du redan är en vuxen och man måste lära sig saker på egen hand. Få dem att inse att du verkligen uppskattar alla de saker som de försöker att göra för dig, men vissa av dem är onödiga. Påpeka att de lärt dig sedan du var ung hur man ska vara ansvarig och att det är dags för dig att tillämpa vad du lärt dig om dig själv.

Ge alternativ

Ge alternativ. Du kan förhandla med dina föräldrar på ett mycket diskret sätt. Om de gör något som är för mycket för dig, inte bara tala om för dem att sluta göra det. Du kan begränsa de saker de gör, så att båda parter kan vara nöjda. Ett exempel är när dina föräldrar kallar dig nästan varannan minut. Du kan prata med dem om detta och försöka förhandla frekvensen av deras samtal. Du kan ge ett alternativ som att skicka dem ett textmeddelande låta dem veta var du är.

Kom också ihåg

Kom också ihåg, vissa föräldrar kontrollerar för en bra anledning. Som när en tonåring är att vara rebellisk eller försumma sina studier, föräldrar tenderar att disciplinera och försöka styra barnet mer. Lär dig att vara ansvarig så att dina föräldrar vet att du förtjänar den frihet som du vill.