E2y

Hur du lär dina barn pengars värde

Under åren har jag bevittnat avkomma av många vänner och släktingar visar en oförmåga att hantera pengar. Antalet ungdomar som jag har känt som växte till vuxen ålder utan möjlighet att göra regelbundna betalningar på deras hem inteckning, betala sina räkningar kreditkort utan att drabbas ränta och straffavgifter, eller ens balansera ett checkhäfte, är skrämmande.

Oavsett beröm eller kritik kan du styra på den europeiska offentliga skolväsendet måste en sak kvitteras: Hanteringen av den egna ekonomin är inte en fråga som mycket uppmärksamhet ägnas. Oavsett den genomsnittliga europeiska känner monetära frågor kom inte från klassrummet. Detta är förståeligt, naturligtvis, om bara för att den typiska klassrummet läraren lika är förbryllad över en värld av pengar. Det är av denna anledning jag är övertygad om att ett barns indoktrinering i finansiella frågor måste förankras i hemmet.

Hur du lär dina barn pengars värde. Först och främst, börja tidigt.
Hur du lär dina barn pengars värde. Först och främst, börja tidigt.

Jag skulle vilja ge följande förslag på hur man ingjuta en känsla av ekonomiskt ansvar i dina barn.

 1. Först och främst, börja tidigt Det finns ingen mer exakt sanning än den gamla ordspråket:. När kvisten böjs, så växer trädet. Så snart din avkomma utveckla en medvetenhet om vad som händer runt omkring dem, har de rätt till undervisning och vägledning om verkligheten i den finansiella världen. Visserligen kommer förhållningssätt till din 4-åring vara mycket annorlunda än att din tonåring. Men om rätt fram, kommer båda att förvärva kunskaper som kommer att åtfölja dem under en livstid.
 2. Menar vad du säger. Oavsett om du tror det, dina barn betalar verkligen uppmärksam på vad du säger och gör. Som första myndighet som normalt visas blir en förälder en modell som barnet fixerar. Det är viktigt att inse dock att ditt råd måste vara konsekvent för de lärdomar som kan dras. Om meddelanden är motstridiga, kommer de att mottas som blandade signaler.

  Om till exempel, föräldrar förkunna vikten av att leva inom sina ekonomiska resurser samtidigt indebting sig genom köp som de inte har råd, kommer det inte gå oupptäckt av barnen eller förmå dem att följa vanor sparsamhet. Det enda sättet att sunda ekonomiska värden kan överföras från en generation till nästa är att en systematisk och kontinuerlig program som förstärker dessa värden. Endast genom bud och exempel ljuder vanor att vara förankrad.

  Inte uppmuntrar ouppnåeliga mål. Undvik spontan julklapparna.
  Inte uppmuntrar ouppnåeliga mål. Undvik spontan julklapparna.

 3. Inte uppmuntrar ouppnåeliga mål. Välmenande föräldrar, som uppmanar sina barn att sikta mot stjärnorna och bortser verkligheten, gör dem ingen service. Ett typiskt exempel är uppmuntran att delta i ett prestigefyllt universitet när familjen fonder är inte tillgängliga. Under de senaste åren har jag ställt många brev från dessa barn, sig väl in i föräldraskap och överbelastade med tiotusentals dollar i obetalda studielån. I de flesta fall kom de storslagna tänkta planerna aldrig att passera. Oavsett lagt glans en dyra skolan är utformad för att ge visar ofta vara illusorisk. Rimligt prissatta utbildningsinstitutioner finns och precis lika lämpliga.

  Poängen jag vill betona är att realistiska och uppnåeliga mål, med hänsyn tagen till de inneboende förmågor och begränsningar för varje avkomma, måste vara den grund på vilken vägledning ges. Trots den rådande attityden i det moderna samhället som alla är begåvad för att uppnå på alla nivåer, kommer den vise föräldern känner igen verkligheten och försöka råd barnet därefter.

 4. Undvik spontan julklapparna. Även generositet kan tyckas fin kvalitet att ställa, kan det bli hämmande. En av de egenskaper som bygger finansiella självförtroende är en förmåga att etablera och fungera på en budget. Oavsett flöde av intäkter din avkomma regelbundet får, antingen genom bidrag eller ersättningar av ett eller annat slag, måste de ges möjlighet att utveckla kompetens i användningen av dessa medel. Sensible utgifter baserad på förutsägbara inkomster behärskas genom träning. Kasta inte en skiftnyckel i verken genom impulsivt dumpa extra pengar i deras händer.
 5. Kämpa inte emot den mänskliga naturen. Tiden har jag sett en hel del konstiga beteenden som ignorerade mänskliga naturen. En av de mer bisarra fall gällde en loj ung kvinna, som under många år upprepade gånger fått instruktioner från sin rika far på hur man balanserar hennes checkhäfte. Hon utfärdade vanligtvis kontroller när hon valde. När kontosaldot föll under noll, ringde banken sin far som deponeras mer pengar på kontot. På något sätt hennes far aldrig förstått att hans undervisning sessioner ignorerade mänskliga naturen, den checkhäfte balans hållas betydelse för henne. Vad är syftet med denna observation? Det är att betona vikten av föräldrarnas medvetenhet om vad som är viktigt för deras avkomma. Den mänskliga naturen dikterar att alla åtgärder faktiskt har betydelse.
 6. Försök inte att styra ditt barns diskretionära utgifter. Om ett barn är att lära sig om pengar, måste han eller hon känna något meningsfullt anslutning till den. Även om det är föräldrarnas ansvar att ge råd sin avkomma på vettig utgifter och sparande måste de dikterar inte hur ungdomarna hanterar sina inkomster. Beslutet om hur pengar mottagna skall användas, eller horded, om det är valet, är att hos mottagaren. Viktigast av allt, inte vanligtvis komma till undsättning. När misstag begås, konsekvenserna är den mest värdefulla delen av inlärningsprocessen. Hantera ekonomi är en livslång utmaning, och ju förr erfarna, desto bättre.