E2y

Hur du kan hjälpa ditt barn att utveckla under den viktiga första året

Ge ditt barn den bästa möjliga starten

Bebisar har en fantastisk förmåga att lära sig, men eftersom föräldrarna kanske inte vet hur man ska stimulera dem, kan barn inte få viktiga inlärningsförmåga som kommer att stå dem väl till pass för framtiden. Det finns så många saker som föräldrar kan göra för att hjälpa sina barn lära sig och utvecklas till sin fulla potential. Här är några väsentligheter som verkligen gör en skillnad!

Steg 1

Mage tid. Fem minuter av "Tummy Time" två eller tre gånger om dagen kan ha en positiv effekt på huvudform och hjärnans utveckling. Det leder också till att krypa, en intellektuellt viktig milstolpe inte får missa! För barn som hittar mage tid fysiskt obehagligt, kan följande strategier hjälpa: place baby på hans mage för ett blöjbyte, placera en favoritleksak några inches från hans huvud och fästa uppmärksamheten på det, gå ner på golvet och göra roliga ljud att uppmuntra honom att lyfta upp huvudet, placera ditt barn över knäna och klappa ryggen.

Steg 2

Crawling. Krypande stimulerar vänster och höger hjärnans utveckling, förbättrar den allmänna hälsan, stimulerar immunförsvaret och hjälper ögonen att arbeta tillsammans som ett team (avgörande för senare läsning). Aktiviteter som tryckavlastande berg, spela tunnlar och intressanta leksaker som släpps precis utom räckhåll kommer att uppmuntra ditt barn att krypa. Oroa dig inte om ditt barn kryper baklänges. Det betyder bara att musklerna i hans underarmar är starkare än de i benen!

Steg 3

Hur du kan hjälpa ditt barn att utveckla under den viktiga första året. Mage tid.
Hur du kan hjälpa ditt barn att utveckla under den viktiga första året. Mage tid.

Språk. Prata med ditt barn under dagliga rutinmässiga aktiviteter såsom utfodring, bad tid och blöjbyte. Svara på några ljud som barnet ger med beröm och uppmuntran. Använd enkla tal som är lätt för ditt barn att imitera och ge honom tid att svara. Sjung vaggvisor, sånger och barnvisor för att introducera nya ord och att uppmuntra hörförståelse och upprepa dem regelbundet. Läsa och läsa bilderböcker och historia böcker som fokuserar på ljud och ramsor. Gör djurläten - barn älskar dem!

Steg 4

Spel. Hävdvunna spel såsom "Pat-a-cake", "Peek-a-boo", "Pop går vessla" och "Humpty Dumpty" är underbara sätt att stimulera leenden och skratt! Forskning visar också att ha kul med barn förbättrar socialisering färdigheter och leder till en kärlek till sport och spel senare i livet.

Steg 5

Texturer. Munnen och röra föremål är grundläggande sätt på vilka barn lär sig om vikt, smak, lukt och temperatur. Du kan bjuda utforskning genom att introducera ditt barn till material med olika texturer som ull, bomull, citrusfrukter och naturlig tvättsvamp. Vardagliga föremål såsom nycklar, klockor, rullar bomull, plånböcker läder och väskor kommer också att ge oändliga möjligheter till lärande och upptäckt. Se till att ditt barn alltid är fullt övervakad.

Steg 6

Tryck. Studier visar att brist på fysisk kontakt kan leda till hälsa, sömn och relation störningar senare i livet. Så ta varje tillfälle att hålla, bära, vagga, stroke, smeka och gosa och kyssa din bebis. Hålla ditt barn nära kommer också att hjälpa dig att ställa in sina behov och önskemål, och han vet att han är älskad och ville.

Steg 7

Ge ditt barn den bästa möjliga starten. Crawling.
Ge ditt barn den bästa möjliga starten. Crawling.

Motion. Motion är mycket viktigt att hålla ditt barn friska och att utveckla och stärka sina muskler inför sitta, krypa och gå. Bebisar älskar rodd och övningar cykling och masseras från topp till tå. Den bästa tiden att införa en övning aktivitet är precis efter ett bad eller blöjbyte när hans armar och ben är fria genom kläder. Förutom att utveckla kroppsmedvetenhet och koordination, kan utöva lindra också stress och spänningar i lederna under tillväxt sprutar.

Steg 8

Idéer för spel. Enkla hemgjorda leksaker är ofta effektivare än köpt leksaker. Fördelen är att det alltid finns utrymme för anpassning och uppfinningsrikedom. Här är några beprövade idéer som verkligen värt att prova:

  • Fyll en vävnad låda med band eller tyg för att fresta ditt barn att undersöka.
  • In handen i en strumpa för att göra en talande docka.
  • Delvis fylla en plastbehållare mjölkflaska med pasta eller ris (säkra locket) för att göra ett musikinstrument. Bebisar kan se och höra innehållet, men kan inte svälja dem!


Det finns hundratals enkla, men effektiva åtgärder som kan hjälpa lärande i det första levnadsåret. Föräldrar som vill veta mer kan närvara baby Sensoriska klasser. Bebis Sensoriska verksamhet åtföljs av utvecklingsteori att illustrera perfekt det stadium då ett barn fungerar. Detta hjälper föräldrarna att förstå vad som väntar från sina barn och hur man bäst för att underlätta deras lek och lärande.