E2y

Hur du använder fetala dopplers: med en baby doppler

Lyssna på ditt barns hjärtslag, sparkar och hicka med fostrets hjärta Doppler

Det finns inget bättre ljud än ljudet av ditt barns hjärtslag från livmodern. Köpa eller hyra en foster Doppler kan vara ett bra sätt för dig och din familj (särskilt snart kommer att vara syskon) att knyta an till ditt barn. Med hjälp av denna bildskärm barn hjärtslag gör andra familjemedlemmar att ta del av spänningen i graviditeten.

Hur du använder fetala dopplers: med en baby doppler. Börja alltid med en full blåsa.
Hur du använder fetala dopplers: med en baby doppler. Börja alltid med en full blåsa.

Det finns många ljud som kan höras med ett foster Doppler inklusive sparkar, hicka och, naturligtvis, ditt barns hjärtslag. En fostrets hjärtslag kan höras med ett foster Doppler redan 8-10 veckor. Följ tipsen nedan för att lära sig använda ett foster Doppler.

 1. Börja alltid med en full blåsa, speciellt under de första veckorna (vecka 8-14). Detta kommer att bidra till att din livmoder upp ur din bukhålan.
 2. Placera en liten (kvartal storlek) mängd gel på magen. Börja i mitten på blygdbenet om du är under den första trimestern, och upp genom naveln om du är mer än 20 veckor tillsammans.
 3. Placera proben direkt ovanpå gelén och slå på enheten.
 4. Flytta sonden i en mycket långsam cirkelrörelse flytta sida till sida över magen.
 5. Om din foster Doppler har en LCD hjärtfrekvens avläsning, inte försöka läsa skärmen tills du kan höra bebisens hjärtslag. Ditt hjärta slår ca 60-80 slag per minut, har fostret en hjärtfrekvens mellan 120-180.
 6. Inte höra hjärtslag före 12-14 veckor är inte ett tecken på att något är fel med ditt barn eller din graviditet. Höra det så tidigt som 10 veckor är inte alltid möjligt, och när ett foster hjärtslag kan höras beror till stor del på ett antal faktorer, bland annat:
  • Typ av Doppler maskin som används: Se till att din Doppler är i själva verket en "foster Doppler" och inte en prenatal lyssnare. Några av de produkter som finns inte använder inte samma teknik som ett foster Doppler och kan inte upptäcka ett foster hjärtslag förrän efter 30 veckor. Även olika typer av fetala Dopplers varierar med avseende på känslighet och hållbarhet.
  • Storleken och formen av modern: Taller kvinnor och kvinnor som är överviktiga kan ha en svårare tid att höra hjärtslag under de första veckorna. Men genom 12-14 veckor bör en Doppler kunna plocka upp ett hjärtslag hos kvinnor i alla former och storlekar.
  • Felaktig förfallodag: Ibland är det svårt att fastställa en förfallodag. Om din förfallodagen är avstängd av en vecka eller mer, kan du förvänta att höra hjärtslag tidigare än vad som skulle vara möjligt.
  • Desinformation: En fostrets hjärta börjar slå på cirka 5-6 veckor dräktigheten. Även ett ultraljud maskin kommer att kunna upptäcka detta med ca 6 veckor, kan ett foster Doppler upptäcka inte ett hjärtslag förrän närmare 8-10 veckor, eller ännu senare. Ett ultraljud maskin använder mycket kraftfulla sonder (5-10 MHz) på en mycket högre utgångsnivå (upp till 720 mW/cm2) medan ett foster Doppler endast använder en 2-3 MHz sond på en mycket lägre nivå på mindre än 20 MW / cm2. Av denna anledning fetala Dopplers inte kan upptäcka ett hjärtslag före 8 veckor och oftast inte förrän 10-12 veckor. Inte vilseledas: om någon säger att hon hörde sin bebis hjärtslag på 6 veckor, hon hänvisar troligen till en ultraljudsundersökning.

Fostrets Dopplers har säkert använts i över 50 år och det finns inga kända risker för modern eller fostret. Som sagt, du vara säker på att fostrets Doppler du väljer är FDA-godkända och alltid tala med din läkare om du har frågor eller funderingar kring användandet av dessa maskiner.

Michelle Wright äger och driver två företag - Tummy kittlar och Sonotrax - som hyr ut och säljer fetala dopplers.